Boerenbond: “Schade voor landbouw nog niet te becijferen”

Redactie KW

Het is duidelijk dat de overvloedige regenval van de voorbije dagen in verschillende streken van het land veel schade heeft toegebracht aan de landbouw, maar de omvang van de schade is nog niet bekend.

De onrust bij vele boeren is echter groot. Dat stelt Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van de Boerenbond.

“De voorjaarswerken waren sinds kort achter de rug. Alle teelten zowel in de akkerbouw zoals maïs, graan en aardappelen als in de groenteteelt staan dus nog maar sinds kort in de grond. Het gaat dus om jonge planten die niet veel wortel hebben”, aldus Vangeenberghe. “Op heel wat plaatsen is er sprake van uitspoeling van aarde en verstikking van planten door water op het veld“, voegt ze toe.

De precieze schade is volgens de Boerenbond nog niet te becijferen omdat die pas binnen afzienbare tijd duidelijk zal worden.

Dat er veel onrust is onder de landbouwers blijkt uit de vele telefoons die de Boerenbond de afgelopen dagen ontving over wat boeren die schade leden nu precies moeten gaan doen. In het jongste nummer van haar blad Boer en Tuinder roept de landbouworganisatie daarom op om zo snel en zo veel als mogelijk bewijzen te verzamelen. Landbouwers dienen ook een bezoek aan te vragen van de gemeentelijke schattingscomissie en hun verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen. Als het noodweer erkend wordt als een ramp kunnen landbouwers een aanvraag tot schadevergoeding indienen bij het Rampenfonds.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.