Boekingen in Vlaanderen Vakantieland trekken weer aan

Redactie KW

Toch is het zeker nog lang niet business as usual voor onze logies. Tussen half maart en half mei waren er tot 90% minder boekingen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is pas vanaf half juni dat de boekingscijfers het niveau van 2019 opnieuw beginnen te overschrijden.

De boekingen in Vlaamse logies, namelijk hotels, B&B’s en vakantiewoningen, gaan sinds begin juni opnieuw in stijgende lijn. Dat laten Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen weten op basis van gegevens van de Vlaamse boekingsmodule Stardekk.

Trend blijft doorlopen

De stijgende trend zette zich in op 4 juni, de dag na de Nationale Veiligheidsraad over toerisme. Vanaf dan beginnen de globale cijfers, met name de cijfers voor heel Vlaanderen voor de 3 onderzochte logiescategorieën, duidelijk te stijgen. Dat is een trend die tot op vandaag verder blijft doorlopen. De eerste week van juni is goed voor meer dan een verdubbeling van het aantal boekingen tegenover de laatste week van mei (+118%).

De hotels volgen hetzelfde verloop als het globale overzicht (+117%). De sterkste stijging is te zien in de eerste week van juni bij de B&B’s (+152%). De vakantiewoningen groeien ook in de eerste week van juni, maar toch iets minder uitgesproken dan de hotels en B&B’s (+64%). Maar zij hadden in de tweede helft van mei wel al meer aanvragen dan de hotels en B&B’s.

Sterke stijging bij groene regio’s en kust

“Wanneer we inzoomen op de boekingen per regio zien we dat vanaf begin juni de cijfers overal in Vlaanderen beginnen te stijgen, zowel aan de kust als in de groene regio’s en de kunststeden”, zegt Demir. In de kunststeden is die stijging het minst uitgesproken (+89%). De kunststeden zijn veel afhankelijker van een internationaal publiek. De boekingen aan de kust zijn gestegen met 119%. De groene regio’s (+147%) laten in de eerste week van juni een verdubbeling van het aantal boekingen optekenen.

“Sinds half maart heeft de toeristische sector voor minstens 5 miljard euro schade geleden”, aldus Demir. “We moeten eerlijk zijn: onze toeristische sector gaat dat niet meer goedmaken. Een hotelnacht die voorbij is kan je nooit meer goedmaken. Het is nu vooral een kwestie van ‘damage control’ en op dat vlak zien we in deze cijfers een zeer positieve trend sinds de veiligheidsraad op 3 juni versoepelingen met zich mee bracht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier