Bloemen en planten raken op, tekort dreigt voor tuincentra

Olaf Verhaeghe

Onze tuinen krijgen dezer dagen massaal een upgrade en dat merken ze in de tuincentra. De vraag naar bloemen en planten, hagen en boompjes explodeert terwijl het aanbod van de kwekers achterblijft. Van grote tekorten is bij de grote spelers nog geen sprake, al dreigt het toch nipt te worden.

“Wij hebben onze online catalogus van onze website gehaald omdat we niet alles nog kunnen garanderen”, vertelt Thomas Rossel van Floralux in Dadizele. “Enkel wat in de winkel ligt, is effectief beschikbaar. Zeker voor de vollegrondsplanten dreigt de situatie precair te worden. Gelukkig merkt de klant er nog niet al te veel van.”

Eenzelfde geluid bij Famiflora, net over de grens met Henegouwen. “De vraag is enorm, niet alleen naar planten maar naar alles wat met tuininrichting te maken heeft”, zegt marketingmanager Fabien Sobiecki.

Het gebrek aan plantjes heeft volgens Filip Goossens, voorzitter van het Algemeen Verbond van Belgische Siertelers, twee grote oorzaken. “Enerzijds hebben veel kwekers na de lockdown vorig jaar waarin ze massaal veel moesten vernietigen, dit jaar het zekere voor het onzekere genomen en dus wat minder geproduceerd. Anderzijds is het bestedingspatroon van de consument helemaal door elkaar geschud. Mensen investeren nu immens in hun tuin en thuis. Het tekort is naar ons gevoel tijdelijk van aard. Tegen de zomer en zeker in het najaar zal alles zich op dat vlak wel normaliseren.” (OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier