https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Blauwe Cluster oppert voor verdedigingslinie van eilanden voor de kust

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De nieuwe vzw, die de steun krijgt van een bedrijvenconsortium met onder meer DEME, Jan De Nul, Sioen en Colruyt, werd woensdag voorgesteld in Blankenberge.

Het idee van de Vlaamse Baaien, met een eilandengroep voor de Oostkust, is al langer bekend, maar Blauwe Cluster wil die plannen nu gaan verbreden en verdiepen. In eerste instantie wil de vzw werk maken van een natuurlijke zeewering door de creatie van eilanden enkele kilometers voor de kustlijn. Hoe die linie er precies moet gaan uitzien, wil Blauwe Cluster nog niet kwijt. “Maar een eilandengroep is op lange termijn de enige betaalbare en efficiënte manier om om te gaan met de zeespiegelstijging en een zwaarder stormpatroon”, aldus bezieler Laurenz-Frederik Pauli. “We moeten meebouwen met de natuur. Er is een plan voor dijken, maar dat kost 25 miljard euro, en dat geld is er niet. Met dit plan koppelen we tevens een nieuw economisch gegeven aan het verhaal.”

Zo wordt er nagedacht over een groen-blauwe buffer met ecologische en economische mogelijkheden zoals aquacultuur en energieopwekking en -opslag. Er wordt ook gedacht aan het ontplooien van een 5G-communicatienetwerk voor onder meer precieze scheepvaart, maar ook ontziltingsinstallaties en testfaciliteiten rond onder meer getijden- en golfslagenergie.

Blauwe Cluster merkt op dat tot het einde van de middeleeuwen de kust beschermd werd door eilanden, zoals Testerep, Wulpen en Koezand. “In vergelijking met toen hebben we amper nog 5 procent van de biodiversiteit van toen. We kunnen de historische functie van die eilanden herwaarderen, zowel voor de bescherming van de kust als voor de heropleving van de biodiversiteit.”

Blauwe Cluster doet een oproep aan bedrijven om zich aan te sluiten bij het netwerk maar wil tegelijkertijd de federale overheid betrekken en een maatschappelijk draagvlak uitbouwen. “We zijn al gaan praten met alle kustburgemeesters en we willen straks mee vorm geven aan het Marien Ruimtelijk Plan”, aldus Pauli. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer is momenteel bezig met de voorbereiding van de evaluatie van het Marien Ruimtelijk Plan dat tegen 2020 moet hertekend worden.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.