Blankenberge zet in op beleving om lokale economie te ondersteunen

Het stadsbestuur werkte een coronaveilig halloweenprogramma uit. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Blankenberge blijft na de nieuwe verstrenging van de coronamaatregelen niet bij de pakken zitten en neemt beslissingen om op een veilige manier de lokale economie te ondersteunen.

“Als cafés en restaurants sluiten, heeft dat ook een impact op onze winkels en onze lokale economie. Met de herfst- en kerstvakantie in het vooruitzicht zal daarom volop ingezet worden op ‘beleving’ om de financiële impact van de maatregelen te beperken en de lokale handelaars te steunen. Beleving moet de link zijn tussen de horeca en de winkels in onze stad, samen kunnen ze in deze moeilijke tijden creatief aan de slag”, laat burgemeester Daphné Dumery (N-VA) weten.

Hotels gaan samenwerken met restaurants die takeaway aanbieden. Ook zal raamverkoop toegestaan worden: restaurants mogen op hun domein takeaway aanbieden, bijvoorbeeld op hun eigen vergund terras. “Zo kunnen zij spontaan de voorbijwandelende inwoner, de tweedeverblijver en de meerdaagse toerist, of die nu in een hotel of een vakantiewoning verblijft, iets coronaproof aanbieden”, klinkt het.

Winkeliers zullen aangespoord worden om mee te werken aan deze beleving: zij krijgen de mogelijkheid het openbaar domein voor hun winkel sfeervol aan te kleden. Reclame is bijvoorbeeld niet toegelaten. “De aanvraag voor dergelijke innamevergunning zal met spoed worden behandeld”, zegt Dumery.

Halloweenpark

In het Leopoldpark komt een heus halloweenpark, volledig coronaproof. “De halloweenkermis zal nog steeds plaatsvinden op de Grote Markt. Volgens de maatregelen van de nationale overheid mag ook de wekelijkse markt blijven plaatsvinden.”

“Daar maken we nu een opdeling, mede omdat de halloweenkermis zoals ieder jaar ook op de Grote Markt wordt georganiseerd. Om de spreiding te garanderen, komt een deel van de wekelijkse markt naar het Koning Leopold III-plein, daar kunnen bezoekers terecht voor de non-foodartikelen. Op de Grote Markt zal voeding verkocht worden”, zegt bevoegd schepen Benny Herpoel (N-VA).

Deze opsplitsing moet er tevens voor zorgen dat bezoekers ook naar het winkelcentrum aangetrokken worden. “Wat het shopgedrag dan weer ten goede komt. Natuurlijk moeten we de bezoekers aan onze stad ook de nodige sanitaire voorzieningen kunnen bieden. Op volgende locaties zullen de toiletten opnieuw geopend worden: rotonde Pier, King Beach West en de Weststraattrap. De middenstandsraad liet ook weten dat de actie Shop & Win opnieuw doorgaat”, besluit Herpoel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier