Björn en Nele openen een nieuw paardenpension in Gits: “We willen ook nog een vakantiewoning bouwen”

Björn Wyffels, Estée, Eloïse en Nele Casteleyn. (foto EV)©Emely Vanhaecke
Björn Wyffels, Estée, Eloïse en Nele Casteleyn. (foto EV)©Emely Vanhaecke
Emely Vanhaecke
Emely Vanhaecke Medewerker KW

Deze week opent een nieuw paardenpension de deuren. Björn Wyffels (41) en Nele Casteleyn (42) toverden de Bosdreefhoeve in de Bollestraat om tot een logement, waar paarden gestald kunnen worden in vol pension, half pension, lege stal of kortverblijf.

Het hele gezin van Björn en Nele is liefhebber van paarden. Nele zelf startte met paardrijden toen ze 19 was. Ze is er nooit meer mee gestopt en gaf de microbe door aan haar dochters Estée (14) en Eloïse (7). Björn tenslotte rijdt zelf niet, maar ment paarden met de koets.

“Het idee om een paardenpension te starten, leeft al lang bij ons”, vertelt het koppel. “Eerst woonden we op een boerderij in Koolskamp, maar daar was het moeilijker om aan de nodige vergunningen te raken. Vandaar dat we uitkeken naar een betere locatie.” Die vonden ze in de Bosdreefhoeve. Michel Vanden Brande runde er een trainingscentrum voor border collies maar zette de hoeve te koop in 2017. “Wij zagen er direct de mogelijkheden voor ons project: de centrale ligging in West-Vlaanderen is een goede uitvalsbasis. Bovendien wonen we hier heel landelijk en rustig, maar toch dicht bij de autosnelweg en het station.”

Diverse mogelijkheden

Het koppel kocht de hoeve en is er sinds 2017 volop aan het werk om het paardenpension uit de grond te stampen. “Ik ben zelfstandig aannemer van beroep. Dat heeft als voordeel dat je veel zelf kunt doen”, vertelt Björn. “Het nadeel is dan weer dat het soms moeilijk was om een evenwicht te vinden tussen alles wat hier nog moest gebeuren en het werk voor de zaak. Uiteindelijk zijn we hier drie en een half jaar heel intensief bezig geweest. Volgende week openen we het pension met een volledig nieuwe stal waarin we plaats hebben voor zeven paarden.”

Een pension valt niet te vergelijken met een manège. Zo is het niet de bedoeling dat er paardrijlessen gegeven worden. Eigenaars kunnen in de Bosdreefhoeve hun paard stallen in vol pension, half pension of lege stal. Ook een kortverblijf behoort tot de mogelijkheden. “Het verschil in die formules zit hem vooral in de verdeling van de verantwoordelijkheden. Zo kunnen wij zorgen voor het voederen van de paarden en het uitmesten van de stal, maar kan de eigenaar er ook voor kiezen om dat zelf te doen.”

Koetstochten

De opening van het paardenpension is een eerste stap in het waarmaken van de toekomstdromen van Björn en Nele. “We hebben nog heel wat plannen: op termijn willen we het paardenpension nog uitbreiden.

Daarnaast hebben we plannen om een vakantiewoning te bouwen, die logies biedt aan personen. Dat aantal willen we op termijn optrekken naar 32. Ook koetstochtjes en rondritjes in de omgeving kunnen tot de mogelijkheden behoren. Maar eerst gaan we van start met het pension en daarna werken we stap voor stap verder”, klinkt het nog enthousiast.

(EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier