Bissegemse wijnhandel Kava verhuist na vijftig jaar

Redactie KW

Joeri Beelprez (49) opende onlangs zijn nieuwe winkel aan de Brouwerijstraat 5 in Bissegem. Zijn ouders Jaak Beelprez (75) en Ireen Lagae (75) van de gekende wijnhandel in het centrum van Bissegem geven de fakkel na 50 jaar door.

Jaak en Ireen startten hun zaak op 15 december 1967. Jaak was de zoon van gewezen burgemeester van Bissegem Emiel Beelbrez.

“Mijn vader had een bierhandel. In het begin reed vader rond met bier, dat deden we nog een beetje in het begin, maar we spitsten ons sinds 1975 volledig toe op wijnen, aperitieven en digestieven“, vertelt Jaak, die vooral de horeca deed. Ireen, die daarvoor in Apotheek Crocodile werkte, stond in de winkel en werd al snel bekend voor de mooie geschenkverpakkingen die ze maakte.

Nieuwe generatie

Op vandaag is de Kava uitgegroeid tot een groot- en kleinhandel. Met de laatste ‘open-fles-dagen’ werd 50 jaar Kava gevierd en namen Jaak en Ireen afscheid. Ze verhuizen naar Kortrijk. Jaak helpt nog een beetje met zijn zoon voor de boekhouding, maar het ‘moeten’ is er niet meer bij. “Bij mooi weer zit ik op mijn fiets en breng ik soms facturen rond“, lacht hij.

Joeri is de oudste zoon van Ireen en Jaak. Hij is getrouwd met Herlinde Vanhoorelbeke en woont in Zwevegem. Hij studeerde meubelmaker en marketing en liet zich een jaar onderdompelen in het Frans in Doornik. Hij werkte een jaar bij houthandel Cras en was twee jaar exportmanager voor een Duits tapijtfabrikant.

Rond 1994 moet ik in de zaak van mijn ouders gekomen zijn. Toen waren er vooral klassieke Franse wijnen. De kwaliteiten van elders waren ook niet zo goed, maar dit evolueerde. Op vandaag zitten in ons gamma naast de Franse ook wijnen van Italië, Spanje, Sicilië, Californië, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Oekraïne.

“We zoeken niet naar de duurste wijnen, maar willen dat prijs en kwaliteit goed zitten.” Van zodra de burelen verhuisden naar de Brouwerijstraat, stond Joeri niet zoveel meer in de winkel in de Meensesteenweg.

In de nieuwe winkel, die nu ook in de Brouwerijstraat ligt, is er ruimte voor degustaties, olijfolie-tastings en evenementen. Joeri gelooft ook sterk in netwerken met andere zelfstandigen en verenigingen. Hij is betrokken bij Feest in Kortrijk en in het Handelsoverleg. “Ik probeer ook nog wat te sporten”, zegt hij.

Kistje cadeau

Joeri lanceerde de website www.kistjewijn.be om kistjes te bestellen waarbij je keuze hebt tussen drie prijzen, modern of klassiek, en waar je kan gaan voor kwaliteit of kwantiteit.

Binnen de vijf minuten ben je door de website en is alles betaald, en kan je pakket zelfs geleverd worden bij wie het moet krijgen. Wij voegen er ook een handgeschreven kaartje bij.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.