Anderhalf jaar geleden startte de renovatie van het historische hoofdgebouw waar vroeger 't Fort gevestigd was. "Het gebouw zelf dateert van 1841. Heel wat historische muren, vloeren, trappen en deuren zijn beschermd en moesten bewaard blijven of nagemaakt worden. Het was een huzarenstukje voor architectenbureau AVDK Felix&Partners", vertelt directeur Philip Logie, directeur van de eerste graad van Guldensporencollege die op campus Plein gevestigd is.

De leerlingen van de eerste graad zaten tot vorig schooljaar in de gebouwen van het vroegere Sint-Jozefscollege aan de Langemeersstraat. "We verhuisden dit jaar naar campus Plein omdat de verbouwingen aan het hoofdgebouw nog het hele schooljaar zouden duren. De verhuizing naar het hoofdgebouw is gepland tijdens de zomervakantie zodat we op 1 september daar kunnen starten."

Kapel

Het college kreeg van kelder tot nok een grondige restauratiebeurt. "Het is een modern gebouw in een historische buitenschil geworden", glimlacht directeur Logie. "Het pronkstuk van de renovatie is sowieso de historische kapel die een open leercentrum wordt. Het grijsgeworden plafond werd gereinigd om de oorspronkelijke hemelsblauwe kleur terug te krijgen. En we konden een glasraam dat jarenlang verborgen zat, in ere herstellen."

Uiteindelijk zullen er in het vierkant hoofdgebouw 33 nieuwe lokalen gevestigd zijn. "Naast de vaste klassen, het onthaal en de specifieke vaklokalen, werden ook twee co-teachingruimtes gecreëerd. We beschikken nu ook over kwaliteitsvolle beamers en er komen nieuwe borden en inbouwkasten."

Speelplaats

Het verbouwen stopt echter nog niet na de ingebruikname van het hoofdgebouw in september. Waar nu de werfzone tussen het schoolrestaurant en het hoofdgebouw ligt, komt er een nieuwe speelplaats, die de link met de historische tuin maakt. Wie de grootse plannen van het Guldensporencollege zelf wil bekijken, kan op zondag 6 mei op Open Wervendag langskomen.

(EDB-foto EDB)