“Binnen vijf jaar biologisch gezonde kabeljauwpopulatie in Noordzee”

Redactie KW

Dat blijkt uit berekeningen van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

De kabeljauwpopulatie in de Noordzee verdrievoudigde de afgelopen acht jaar. In 2006 werd de totale biomassa geschat op 21.000 ton, terwijl berekeningen voor 2014 op 68.000 ton uitkomen.

“Om van een biologisch gezonde kabeljauwpopulatie te spreken, die duurzame visserij mogelijk maakt, moeten we echter naar 150.000 ton”, zegt Kelle Moreau visbestandspecialist bij ILVO. “Als het huidige herstel zich doorzet, kunnen we daar binnen een jaar of vijf zitten.” Toch hoort kabeljauw vooralsnog niet thuis op de lijst van duurzame vis.

Lang moeilijk door overbevissing

Het kabeljauwbestand in de Noordzee heeft het lang moeilijk gehad als gevolg van overbevissing. Sinds 2000 zijn er strenge vangstquota, waarbij jaarlijks maar tussen 20.000 en 30.000 ton kabeljauw bovengehaald mag worden. “Ook werden extra maatregelen ingevoerd voor de bescherming van kabeljauw, zoals de sluiting van bepaalde visgronden in delen van de Keltische Zee en van de Noordzee tijdens het paaiseizoen (februari-maart), en zoals beperkingen voor de visserijen die veel kabeljauw opvissen.” Voorts blijkt de klimaatopwarming niet de gevreesde impact te hebben voor kabeljauw.

De Belgische vissersvloot vangt geen kabeljauw, maar de gesloten paaigebieden zijn wel een no-goarea voor platvissoorten die ze vangen.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.