Bijna een op tien winkels in Oostende staat leeg

Hannes Hosten

Bijna een op de tien winkels in Oostende staat leeg. Dat blijkt uit heel recente cijfers van de POM West-Vlaanderen. Het goede nieuws is dat we, in vergelijking met 1 januari 2016, wel een licht dalende trend zien. De cijfers verschillen sterk van buurt tot buurt: in het centrum staat amper 3,04% van de winkelpanden leeg, in de Belle Epoquewijk is dat 19,42%. Maar overal zien we dezelfde lichte daling.

De cijfers worden bijgehouden sinds 2008 en het dient gezegd: heel groot zijn de schommelingen niet. Het minst winkelleegstand kende Oostende op 1 januari 2009, toen 8% van de winkelpanden leeg stond. De dieptepunten waren 2013 en 2014, toen 10,4% van de commerciële panden in Oostende niet werden uitgebaat. En bedroeg de leegstand op 1 januari 2016 nog 10,3%, op 1 augustus 2017 was dat geslonken tot 9,7%. Of, in absolute cijfers: van 224 leegstaande panden naar 205. Dat is krek het gemiddelde van de Vlaamse centrumsteden, maar iets hoger dan het gemiddelde van de West-Vlaamse centrumsteden, dat op 7,9% staat. Bij dit alles dient gezegd dat het totale aantal winkelpanden sinds 2008 is gedaald: 2361 commerciële panden op 1 januari 2008, nog 2.114 op 1 augustus 2017.

Centrummanagement

De cijfers verschillen wel van buurt tot buurt. In de winkelwandelstraten in het centrum was er in augustus amper 3,05% leegstand. Dat cijfer is dan nog fors opgetrokken omdat in de cijfers van het Economisch Huis ook de Van Iseghemlaan is opgenomen. Daar staan negen van de 81 winkelpanden leeg. Als we de Van Iseghemlaan niet hadden meegenomen en enkel rekening hadden gehouden met de echte winkelstraten – Kapellestraat, Christinastraat, Adolf Buylstraat, Vlaanderenstraat, Wittenonnenstraat en Wapenplein, dan bleef er maar 1,97% leegstand meer over. De cijfers zijn gedaald in vergelijking met vorig jaar, toen er nog 5,65% leegstand was.

“Sinds de start van het Centrummanagement in 2014 focussen we op het kernwinkelgebied”, vertelt centrummanager Ilse Snick. “Zo vergroten we de slaagkansen van een nieuwe winkel en willen we het winkelgebied in zijn geheel aantrekkelijker maken.” Het Centrummanagement organiseert shoppingevenementen, zoals de erg succesvolle Late Night Shopping in mei, en zorgt dat shoppers en toeristen ‘s zomers worden onthaald door een beach- en shopping team. Het Centrummanagement houdt zich ook bezig met een uniforme aankleding van het winkelcentrum.

De andere shoppingzone van Oostende, de Belle Epoque, ging pas twee jaar geleden van start. Daartoe werden drie handelaarsbonden samengevoegd: de Boulevard (Alfons Pieterslaan), ‘t Kroontje en ‘t Peerd. De Belle Epoquewijk doet het veel minder goed dan het centrum. De telling van het Economisch Huis in augustus leert dat er 47 handelszaken op de 242 leeg stonden. Dat is 19,42% en een erg slechte score.

Bijna een vijfde van de winkelpanden staat leeg in Belle Epoquewijk

Toch is het goede nieuws dat er ook hier de jongste maanden een kentering te zien is: het aantal leegstaande commerciële panden in de Belle Epoque bedroeg in maart van dit jaar nog 58 of 23,97% In de Alfons Pieterslaan vonden acht winkelpanden intussen een nieuwe uitbater en in het stukje van de Torhoutsesteenweg tussen Petit Paris en het Mac Leodplein waren er dat drie.

Start to succes

Eind 2015 startte het stadsbestuur de actie ‘Start to succes’. Eigenaars van handelspanden kunnen zich engageren om een tijdlang een verlaagde huurprijs aan te rekenen aan starters. Ze schrijven zich daartoe in op een databank en hoeven in ruil twee jaar geen leegstandtaks te betalen. Het systeem is tot nu toe maar weinig succesvol: vijf panden staan ingeschreven op databank, in één ervan was tijdelijk een winkel gevestigd, maar die is alweer gestopt.

“Nog niet zoveel eigenaars schrijven zich in voor het project”, aldus centrummanager Ilse Snick.

Amper leegstand in de winkelstraten van het centrum

“Het systeem is nog niet zo bekend en moet wellicht nog wat groeien. En we vermoeden dat de interesse ook zal toenemen als de eigenaars enkele keren leegstandtaks hebben moeten betalen.”

Prevenda

Daarnaast wil het Economisch Huis ook een samenwerking aangaan met leegstandsbeheerder Prevenda. Dat bedrijf is actief in België en Nederland en gespecialiseerd in leegstandsbeheer. “Prevenda zoekt starters om die te koppelen aan leegstaande panden”, legt Ilse uit. “We leggen nu de laatste hand aan het contract. De samenwerking is gratis voor de stad, maar Prevenda krijgt wel een procent op de verhuring.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier