Bijna 400 jobs in interieurtextiel op het spel in Waregemse regio

Interieurstoffenweverij Escolys wil binnenkort in vereffening gaan. © MV
Redactie KW

Er staan in de textielsector in en rond Waregem bijna 400 banen op de tocht. Niet alleen interieurstoffenweverij Escolys uit Ingooigem wil de deuren sluiten, ook tapijtenfabrikanten Roger Vanden Berghe uit Beveren-Leie en Tansens & Casaert uit Deerlijk kondigden aan er nog voor het einde van het jaar mee te willen stoppen.

De grootste impact op de tewerkstelling hebben de plannen van familiebedrijf Roger Vanden Berghe om in vereffening te gaan. In de vestiging in Beveren-Leie werken nog 143 personeelsleden die één voor één moeten vrezen voor hun job. Maar ook de 160 werknemers die sinds 2011 in Bulgarije werken, ontsnappen niet. “We kampen met een enorme terugval aan bestellingen”, licht financieel directeur Franky Desmet toe.

Toonaangevend bedrijf

“Door de Brexit, de enorme val van de Turkse lira, het isolement van Iran en Qatar, protectionistische maatregelen, politieke ontwikkelingen in Noord-Afrika… Dat zijn voor de raad van bestuur teveel knipperlichten tegelijk. Niets wijst er op dat er op korte termijn een heropflakkering zal komen. Het is nu aan de algemene vergadering om de intentie van de raad van bestuur te bekrachtigen en een vereffenaar om te beslissen hoe het verder gaat. De familie Vanden Berghe opteert voor een vereffening omdat alle schuldeisers, personeelsleden en leveranciers op die manier op een correcte manier behandeld en uitbetaald zouden kunnen worden. Zij nemen de beslissing met veel pijn in het hart en willen achteraf iedereen nog recht in de ogen kunnen kijken. Heel jammer”, klinkt het.

“Roger Vanden Berghe was altijd een toonaangevend bedrijf dat volop investeerde in een modern machinepark. De werknemers reageerden natuurlijk verslagen op het nieuws. Zij hadden wel een herstructurering verwacht – er was heel wat economische werkloosheid – maar geen sluiting. Dat ook de Bulgaarse vestiging, die aan veel lagere lonen werkt- ook dicht gaat, hadden ze al helemaal niet verwacht.”

Het is en blijft een harde beslissing die pijn doet

De vakbonden zitten de komende weken aan tafel met de directie om een sociaal plan op te maken. Net zoals Vanden Berghe opteert ook Escolys, waar 65 personeelsleden werken, voor een vereffening. “Bij een vereffening is er een tewerkstellingscel die het personeel naar een andere job probeert te begeleiden”, weet Yrida Decroubele van de socialistische vakbond ABVV. “De financiële voorwaarden zijn interessanter dan bij een faillissement. Maar hun huidige tewerkstelling zijn ze sowieso kwijt.”

Net zoals Escolys ontstond Roger Vanden Berghe in de jaren zestig. Na de plotse dood van Roger in 1971 bouwde zijn echtgenote Esther Desloovere het bedrijf uit tot een echte wereldspeler. In de jaren tachtig deden Bert en Koen Vanden Berghe ook hun intrede in het management.

Geen toekomst meer

Ook tapijtenfabrikant Tansens & Casaert uit Deerlijk heeft beslist de deuren te sluiten. Daardoor verliezen negentien arbeiders en vier bedienden hun job. “We zien geen toekomst meer”, klinkt het bij Geert Tansens, die samen met Johan Casaert het bedrijf leidt. “Er is de concurrentie uit lageloonlanden, crisissen in Brazilië, Algerije, Japan maar ook het Midden-Oosten. De Brexit speelde voor ons geen rol omdat we geen omzet in het Verenigd Koninkrijk realiseerden.”

Het bedrijf slaagde er ook niet in hogere grondstofprijzen door te rekenen. “We wilden niet failliet gaan en zullen alle schulden vergoeden”, aldus nog Geert Tansens. “De werknemers kunnen op outplacement rekenen. Maar het is en blijft een harde beslissing die pijn doet. Het bedrijf was al aan de derde generatie toe.”

De zaak zag in 1958 het levenslicht onder Gabriël Tansens. Nadien volgden zoon Roger en schoonzoon Walter Casaert.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier