Bijkomende licentie voor Britse Territoriale wateren voor Lady Fortuna

© KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Na intensief overleg tussen het Verenigd Koninkrijk, België en de Europese Commissie en op aandringen van Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) heeft België een 19de vislicentie gekregen voor de Britse territoriale wateren. Dat heeft minister Crevits in het Vlaams parlement bekend gemaakt naar aanleiding van een vraag van Bart Tommelein (Open VLD).

Kort na de Brexit verkregen we al voor 17 vaartuigen het recht op toegang tot de Britse zes- tot twaalfmijlszone. Enkel vaartuigen die voldoende activiteit in Britse wateren tijdens vier opeenvolgende jaren tussen 2012 en 2016 konden bewijzen, maakten een kans. Voor zes andere vaartuigen bleef de vergunning tot nog toe uit.

Begin vorige week haalde Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits de problematiek van de licenties nog eens aan op de Europese Visserijraad. Alle dossiers werden daar nog eens grondig besproken. Met resultaat, want voor de Lady Fortuna werd de vislicentie bekomen. Het gaat om de O.34 ‘Lady Fortuna’, het vaartuig dat het in 2018 vergane vaartuig de O.13 ‘Morgenster’ vervangt.

Nog drie andere dossiers

Een tweede vaartuig bekwam eerder al de vergunning : het overlijden van de schipper in de referentieperiode werd als overmacht aanvaard. Voor een derde vaartuig werd voldoende aanwezigheid in de referentieperiode erkend, maar het vaartuig voldoet op dit ogenblik omwille van technische redenen niet aan de voorwaarden. Nog drie andere dossiers blijven op het bord liggen. Wekelijks wordt met de Europese Commissie bekeken wat de mogelijke pistes zijn om tot een oplossing te komen.

Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits: “Het inkomen van deze vissers wordt sterk bepaald door de vergunning in de 6-12 mijlszone. Het is belangrijk dat ze hun activiteiten die ze in het verleden uitoefenden zo snel mogelijk opnieuw kunnen opstarten. Op de Europese ministerraad voor Visserij hebben we afgesproken dat de vissers die nog geen vergunning kregen binnen Europa een juridische toetsing ten opzichte van het Brexit-akkoord krijgen. Tegelijkertijd is er het persoonlijk engagement van de Europese Visserijcommissaris dat hij over onze specifieke dossiers zal blijven onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk.”

Blijven aandringen

Vlaams parlementslid Bart Tommelein (Open Vld): ‘Het is positief dat de minister blijft aandringen op de nodige visserijlicenties. Voor zes vaartuigen was er onduidelijkheid maar werden er nu alvast al twee bijkomende licenties toegekend. Het is alvast belangrijk dat ook voor de resterende vier vaartuigen een oplossing komt en dat het Verenigd Koninkrijk zich aan de initiële afspraken houdt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier