Bij Laurent Monsieurs (LM Motors Izegem) kun je nu ook met bitcoins een nieuwe luxewagen kopen

De zaken gaan goed bij Laurent Monsieurs, hij denkt al aan uitbreiden.
De zaken gaan goed bij Laurent Monsieurs, hij denkt al aan uitbreiden.
Wouter Vander Stricht

Laurent Monsieurs (28) heeft zopas zijn eerste wagen verkocht aan een West-Vlaming die betaalde met bitcoins. “Ik denk dat ik de eerste autohandelaar in België ben die bitcoins als betalingsmiddel aanvaard. Die mensen moeten toch ergens hun cryptomunten kunnen uitgeven. Dus vond ik het een goed idee om op die kar te springen.”

Laurent Monsieurs heeft langs de Zuidkaai in Izegem zijn uitvalsbasis voor LM Motors. Maar de zaken gaan zo goed dat hij al aan uitbreiden denkt. “Door corona gaan de mensen niet op reis, daardoor hebben ze wat geld over om hun droomauto te kopen. Mij hoor je dus niet klagen.”

Mooie winsten

Maar de hype rond bitcoins en andere cryptomunten was de Izegemnaar ook al opgevallen. “Ik kende er zelf niet veel van, ik heb met goed moeten informeren. Maar toen Elon Musk ook investeerde in bitcoins ging de prijs door het dak en dacht ik dat het het moment was om ook op die trein te stappen. De bezitters van bitcoins kunnen maar op heel weinig plekken terecht met hun valuta. De investeerders die vroeg in het bitcoinverhaal stapten hebben al mooie winsten gemaakt, maar kunnen die moeilijk uitgeven. Zij zijn vaak ook geïnteresseerd in luxeproducten en als handelaar in luxeauto’s is dat een gedroomde match.”

“In Nederland staan ze al veel verder dan hier” – Laurent Monsieurs

Laurent Monsieurs, die nieuwe en jonge tweedehandswagens aankoopt en verkoopt, moest zich ook registreren om te kunnen handelen met bitcoins. “Ook mijn BTW-nummer moest daaraan gelinkt worden, zodat alles ook mooi in de boekhouding kan opgenomen worden. Dat vergde wat voorbereiding, maar nu kan ik betalingen ontvangen met allerlei cryptomunten, niet enkel bitcoins dus. Bij het omzetten naar euro moet daar een bepaalde vergoeding voor betaald worden, maar dat wordt verrekend.”

Prijs van een fiets

In België hinkt men wat achterop in vergelijking met Nederland. “Arnhem heeft zichzelf ook uitgeroepen tot bitcoinstad. Daar kun je op café en zelfs in de kringwinkel al betalen met bitcoins. Het is ook de toekomst, maar in België is het nog niet echt sociaal aanvaard. Maar dat zal veranderen. Ik sta nog in contact met potentiële klanten die hier straks eventueel een wagen zullen kopen met cryptomunten.”

Maar de eerste bitcoindeal is al gesloten. “Het gaat om een West-Vlaming die zeer vroeg geïnvesteerd heeft in de munt en zijn inleg nu verveelvoudigd zag. Voor de prijs van een mooie fiets heeft hij nu een luxeauto kunnen aanschaffen. Wie vroeg investeerde, hoort misschien tot het rijtje bitcoinmiljonairs, maar je weet natuurlijk nooit welke kant het uitgaat met de waarde van de munt. Feit is dat het maximaal aantal bitcoins gelimiteerd is op 21 miljoen. Eens die allemaal op de markt zijn, zal het wellicht een stabielere munt zijn dan onze euro.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.