“Bij een grote toestroom in Ieperse winkelstraten zullen we direct ingrijpen”

Schepen Diego Desmadryl: "Als iedereen de afstand bewaart en de mensen kunnen elkaar niet kruisen op straat, dan denken wij dat deze maatregelen op dit moment voldoende zijn." (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met eenrichtingsverkeer voor voetgangers en ondersteuning voor de handelaars wil de stad Ieper coronaveilige winkelstraten creëren. De winkeliers staan alvast te popelen om opnieuw klanten te mogen verwelkomen in hun zaken. “Al is funshopping momenteel nog niet aan de orde”, vertelt schepen van Economie Diego Desmadryl (Open Ieper).

Terwijl sommige steden experimenteren met verkeersvrije straten of webcams waarop je zelf de drukte kan inschatten, beperkt Ieper zich voorlopig tot het invoeren van eenrichtingsverkeer op de voetpaden. “Daarmee willen we vermijden dat mensen elkaar kruisen, want dit draagt bij tot een veiliger winkelomgeving”, zegt schepen van Economie Diego Desmadryl (Open Ieper). “Funshopping zit er voorlopig nog niet in. Het belangrijkste is nu dat de mensen op een coronaveilige manier kunnen winkelen. We staan onze handelaars bij met tips & tricks zodat ze de opgelegde maatregelen van de hogere overheden kunnen toepassen. Een grote toestroom verwachten we niet. Sowieso volgen we alles van dichtbij op, evalueren we en sturen we bij waar nodig.”

Pijlen op straat

In de kernwinkelstraten (Boomgaardstraat, Boterstraat, Diksmuidestraat, Grote Markt, Menenstraat, Neermarkt, Rijselstraat, Stationsstraat, Tempelstraat en Vandenpeereboomplein) komt een circulatieplan voor voetgangers. “Pijlen op de grond en instructies op de decoratiepoorten in de stad zullen winkelende mensen wijzen waar ze precies moeten wandelen”, vervolgt Desmadryl. “Mensen zullen telkens wandelen met de winkels aan hun rechterzijde. Vrijdagmorgen komt het materiaal binnen om de pijlen aan te brengen. Tegen zaterdag zouden de winkelstraten dan klaar moeten zijn. Naast pijlen op de grond komen er ook tekens op de grond op anderhalve meter van elkaar, zodat de mensen weten hoeveel afstand ze moeten houden.”

“Als iedereen de afstand bewaart, zou dit voldoende moeten zijn”

De schepen verwacht nog geen overrompeling. Vandaar dat de maatregelen voorlopig beperkt blijven. “Je mag alleen of met een kind gaan winkelen, maar dat is het dan ook. Dat betekent wellicht dat er geen grote toestroom zal zijn. Mocht dat toch het geval zijn, dan zullen we onmiddellijk ingrijpen. We moeten er ook geen gevangenis van maken. Hoe meer je doet, hoe meer je misschien de indruk wekt dat het onveilig is. Als iedereen de afstand bewaart en de mensen kunnen elkaar niet kruisen op straat, dan denken wij dat deze maatregelen op dit moment voldoende zijn.”

Kortingen

Voorlopig lijkt de coronacrisis nog geen slachtoffers te eisen in Ieper. “Op dit moment heb ik geen weet van winkels die gesloten blijven. Iedereen is blij om weer te openen. Ik heb zelfs opgevangen dat er vanaf maandag al kortingen zullen zijn”, besluit Diego Desmadryl.

“Ik denk dat de meeste zaken staan te springen om maandag opnieuw de deuren te openen”, beaamt Jorn Kestelyn, voorzitter van Unizo Ieper. “Het gaat natuurlijk een beetje afwachten zijn. We gaan voorlopig niet uit van een overrompeling. Het is ook niet zo dat we in Ieper de grote winkelboulevards hebben, zoals Kortrijk of Brugge. De straten autovrij maken, is dan ook niet aan de orde. Maar als er dingen aangepast moeten worden, dan kan er snel op de bal gespeeld worden. Het is koffiedik kijken hoe de mensen zullen reageren. We stellen wel vast dat bij de opening van de doe-het-zelfzaken en de stoffenwinkels deze week alles redelijk goed verliep. We verwachten dat het met de andere winkels in dezelfde lijn zal liggen. De mensen zullen alleen maar halen wat ze echt nodig hebben. Ik las onlangs ergens dat de vrouwen zullen shoppen zoals de mannen: de winkel binnen, nemen wat ze nodig hebben en weg. Ik vrees dat we nog een tijdje moeten wachten om echt een gezellig namiddagje te kunnen gaan shoppen.”

Inspanningen

De handelaars en winkeliers zijn volop bezig de nodige voorbereidingen te treffen om hun winkel volledig coronaveilig te maken. “We stellen vast dat de meeste winkels grote inspanningen doen om het winkelen zo veilig mogelijk te laten verlopen. In besloten Facebookgroepen zag ik de handelaars daarover elkaar tips geven. Er zijn alleszins nog geen tekorten gemeld van mensen die bijvoorbeeld geen ontsmettingsgel vinden. Tegen maandag zal dat allemaal wel in orde zijn.”

De Unizovoorzitter is vooral opgelucht dat er eindelijk weer leven in de brouwerij komt. “Het is een moeilijke periode geweest. Het was een slecht moment om te sluiten. In het voorjaar schiet alles weer in gang na de rustigere winterperiode. Had die lockdown in januari en februari geweest, dan denk ik dat de impact voor de winkeliers niet zo groot geweest zou zijn. Gelukkig waren er ook de tegemoetkomingen van de overheid, maar de vraag is of dat voor iedereen voldoende was. Mogelijk zullen we de gevolgen pas merken volgende winter als blijkt dat sommige winkels er niet in geslaagd zijn om de schade in te halen en onvoldoende buffer hebben voor de winter. Dan zullen alle steunmaatregelen en uitstelkredieten wegvallen en komen de echte problemen pas bovendrijven. Laat ons hopen dat er een goeie zomer komt met een goeie omzet. De mensen kunnen niet op reis en laten dan maar beter het geld rollen in eigen land.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier