Biertruffel erkend als West-Vlaams streekproduct: “Zeer welkom in moeilijke tijden”

Hans Vandeputte en Delfien De Tavernier sloegen de handen ineen.© TOGH
Hans Vandeputte en Delfien De Tavernier sloegen de handen ineen.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Langemarkenaars Delfien De Tavernier van Chocolaterie Ledoux en Hans Vandeputte van bierfirma Pater Pitte sloegen de handen in elkaar voor de ontwikkeling van de biertruffel, een nieuw streekproduct dat onlangs de erkenning van 100% West-Vlaams kreeg. “Zo’n erkenning is zeker welkom in deze moeilijke tijden”, zeggen ze.

De biertruffel is een kogeltruffel met in de vulling Stoute Pitte-bier, omhuld door een laagje cacao. De lekkernij is een samenwerking tussen twee streekproducenten uit Langemark-Poelkapelle: Delfien De Tavernier, die in 2007 nam het chocoladebedrijf Ledoux in de Boezingestraat overnam van Ivette Ledoux, en Hans Vandeputte uit Sint-Juliaan, die in 2005 begon als hobbybrouwer en sinds 2016 zijn Pater Pitte op de markt brengt.

Streekproducten

“Ik ontmoette Hans op een receptie in B&B Back2front in Boezinge en we raakten aan de praat”, vertelt Delfien. “Hans zoekt telkens naar nieuwe dingen die bij zijn bier passen en vroeg me of het mogelijk was om een praline met bier te maken. Door corona had ik plots veel tijd over, dus wilde ik dat wel eens uit proberen. Met succes, want tegen Vaderdag vorig jaar lagen ze al in mijn winkel. Het is zeker uniek dat we met twee bedrijven uit eenzelfde gemeente zo de handen in elkaar hebben geslagen voor een nieuw en lekker product.”

“De truffels hebben een zeer intense chocolade- en biersmaak”

Zowel voor Delfien als voor Hans is het niet de eerste erkenning als streekproducent. “De bakelandtpraline is ook een erkend streekproduct, met de tekening van de stripfiguur Bakelandt erop gedrukt. Dat is trouwens goedgekeurd geweest door de striptekenaar zelf, Hec Leemans.”

“Samen met ‘l Héritage heb ik ook al ijs gemaakt van Pater Pitte en er is ook een samenwerking met een ambachtelijke slagerij uit Tielt voor een paté van Pater Pitte, maar dit is toch net ietsje specialer omdat we allebei uit dezelfde gemeente komen”, vervolgt Hans, die ondertussen al vier verschillende bieren verkoopt. “De laatste in het gamma is een alcoholvrij bier. De laatste tijd is er wel veel vraag naar alcoholvrij bier, dan moet je op de kar springen.”

Intense smaak

De Stoute Pitte waarmee de biertruffels gemaakt worden is niet alcoholvrij, maar heeft een stevig alcoholpercentage van 8 procent. “De truffels hebben een specifieke biersmaak”, geeft Delfien nog mee. “Ze zijn niet met schilfers gemaakt, zoals de meeste truffels, maar met cacaopoeder en met pure chocolade. Daardoor is er een intense smaak van chocolade, gecombineerd met de smaak van het bier.”

Beide ondernemers voelen de impact van de coronacrisis. “Met Pater Pitte moet ik het vaak hebben van horeca en evenementen”, zegt Hans. “Op een kermis, babyborrel of schoolfeest wordt al eens sneller een lokaal bier geserveerd. Corona neemt een heel grote hap uit de omzet.”

“We zijn ook omzet van het toerisme en workshops kwijt”, pikt Delfien in. “We proberen er wel creatief mee om te gaan en mogen niet klagen, maar we hopen ook wel dat het vanaf nu snel voorbij gaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier