Biercultuur? Nooit van gehoord blijkbaar

Sofie Vanrafelghem
Sofie Vanrafelghem Master Beer Sommelier

Biersommelier Sofie Vanrafelghem eert haar geboortestad Brugge als echte bierstad. Ze kan dan ook niet begrijpen dat haar burgemeester de wereldrecordpoging bier toosten weigerde. “Waarom kan de Brugse burgemeester niet trots zijn op onze biercultuur?”

Brugge is de voorbije jaren uitgegroeid tot een echte bierstad. De Halve Maan maakt al jaar en dag deel uit van de binnenstad, sinds 2011 kunnen we genieten van de bieren van Brouwerij Fort Lapin en sinds 2015 wordt Bourgogne des Flandres opnieuw in Brugge gebrouwen.

Dan hebben we nog de talloze mooie biercafés. Ik heb ze zelfs niet allemaal in mijn laatste boek ‘Op Café in Vlaanderen’ (Lannoo) kunnen opnemen omwille van het hoge aantal en een nood aan geografische spreiding. Van het legendarische ‘t Brugs Beertje waar ik mijn eerste speciaalbier ontdekte tot het betoverend mooie Duvelorium. Van Rose Red waar je oude geuze kan degusteren zoals het hoort tot Le Trappiste waar je in een indrukwekkende middeleeuwse kelder kan genieten van een uitgebreide bierselectie.

Van de Beer Wall van 2BE die duizenden toeristen jaarlijks komen bewonderen, het leuke keldercafé ‘t Poatersgat, het charmante De Garre tot de vele nieuwe bierplekken zoals ‘t Brugs Bieratelier, The Monk, Café Cambrinus,… en dan heb ik nog niet gehad over de bierrestaurants en vele bierinitiatieven van lokale biersommeliers.

Het is al lang pijnlijk duidelijk dat stad Brugge niet wil uitpakken met de bieridentiteit

Bovendien heeft Brugge het geluk om de thuisbasis te zijn van één van de sterkste Zythosverenigingen, namelijk de Brugse Autonome Bierproevers (BAB). Onder andere dankzij hun bierfestival en hun vele initiatieven overleefde de biercultuur in Brugge. Van over gans de wereld zakken bierproevers jaarlijks af naar Brugge voor het festival. Dat weekend zitten bijna alle hotels vol. Met hun degustatieglazen en proeverijen toonden ze aan dat bier veel meer is dan het bekende ‘voetbalpintje’, dat het een edele drank die rijk is aan stijlen, aroma’s en smaken en onterecht als minderwaardig werd gezien ten opzicht van wijn.

Toch kan de Brugse burgemeester daar niet trots op zijn. Biercultuur? Nooit van gehoord, blijkbaar. Het is al lang pijnlijk duidelijk dat Stad Brugge niet wil uitpakken met de bieridentiteit. Maak maar eens de vergelijking met de inspanningen die andere steden de voorbije jaren op dat vlak deden. Brugge wil slechts deels – liefst niet te veel – geassocieerd worden met haar rijke biercultuur. Bier is namelijk synoniem voor zuippartijen, nietwaar?!

Bier heeft een volks karakter. En dat mogen we best koesteren

BAB lanceert een mooi initiatief om op 9 september de Dag van de Bierconsument te vieren en krijgt resoluut het deksel op de neus. De bedoeling was om met 2000 deelnemers een toast uit te brengen op de Belgische biercultuur – of immaterieel cultureel erfgoed zoals Unesco het noemt – en zo het wereldrecord ‘klinken met bier’ te breken. Er werden zelfs speciale degustatieglazen voorzien. Maar niet in Brugge, want de burgemeester vond het nodig om het initiatief te verbieden. Omwille van de ‘vele glasscherven’ en ‘de zuippartijen’ waartoe het aanleiding zou geven. Uiteraard, want elke bierproevers heeft de gewoonte om een glas waarvoor je net 2 euro betaald hebt op de grond te gooien.

Bier heeft een volks karakter. En dat mogen we best koesteren. Het hoeft voor mij niet allemaal te draaien rond exclusieve tastings en foodpairing. Maar dat staat een bierbeleving die veraf staat zuippartijen niet in de weg. Wie dat niet wil zien, duwt bier opnieuw in het verdomhoekje. Gevolg van het verbod? BAB werd meteen van harte welkom geheten in Damme en de recordpoging zal toch kunnen plaatsvinden. Ik ben trots op mijn geboortestad, dus ik ben zeker van de partij. Samen met vele Bruggelingen en de Brugse Autonome Bierproevers zullen we dit Brugs initiatief vieren in Br…euh Damme.

Blijf op de hoogte van de wereld van Sofie op www.sofiesworld.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier