Bevraging over de nood aan een lokale korte keten: “Wat we hier kweken ook hier consumeren”

Henk Vandaele en Patrick Tamsin begeleiden de studenten door hun enquête. © (Foto EF)
Redactie KW

Op dit moment lopen acht studenten sociaal werk van de hogeschool Vives hun derde jaarsstage in het bezoekerscentrum in Kemmel. Vanuit een samenwerking tussen de Vrijstaat Heuvelland en de gemeente hebben ze de opdracht om te zoeken hoe we de korte keten in Heuvelland kunnen versterken.

De coronacrisis duwt onze neus nog meer op het feit dat er meer nood is aan lokale handel. “De studenten hebben de taak om in gesprek te gaan met particulieren, winkeliers, landbouwers en de horeca om te onderzoeken waar er mogelijkheden zijn om wat in onze gemeente gekweekt en geproduceerd wordt ook hier te consumeren,” vertelt Henk Vandaele van Vrijstaat Heuvelland die zich meteen aantal concrete vragen stelt/ “Waar is er nood aan een extra buurtwinkel? Biedt een digitaal verkoopplatform en een lokaal afhaalpunt een oplossing? Het is alvast een onderzoek met een knipoog naar ‘eigen kweek’.

400 Heuvellanders

In hun voorbereiding op hun stage selecteerden de studenten een 400-tal Heuvellanders. “Er werd hen een brief bezorgd met wat uitleg”, duidt Henk Vandaele. “Eerstdaags bellen ze hen op om te bekijken hoe ze met hen in gesprek kunnen gaan. In dit gesprek willen ze onderzoeken in welke mate Heuvellanders het idee van een ‘korte ketenmarkt’ kennen. Voor welke verkoopformule zijn ze te vinden? Welke producten dragen hun voorkeur weg? Voor welk product is er een lokale markt? “

De resultaten van de bevraging moeten voor de gemeente Heuvelland en Vrijstaat Heuvelland een volgende stap zijn om werk te maken van een duurzaam sociaaleconomisch netwerk van lokale producenten, handelaars en ‘gelukkige’ consumenten. De bedoeling is om in de toekomst op een tweetal centrale plaatsen te starten in Heuvelland. Nu al is de verkoop van groentepakketten en vispakketten vanop Camping de Nachtegaal in Westouter. Uitbater Koen Hardeman richtte recent de vzw Liaison op.

Niemand uitsluiten

“We willen in elk geval verbindend werken, niemand uitsluiten, maar wel met één gezamenlijke missie: duurzaam werken. Vandaar Liaison, wat verbinding betekent. Daarom werken we ook samen met Vrijstaat Heuvelland”, besluit Henk Vandaele.

(MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.