Beverse BeMatrix breidt volop uit en plant nieuwe site in 2020

© STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

BeMatrix, een wereldtopper in de sector van modulaire standenbouw, blijft zijn hoge vlucht aanhouden. Momenteel wordt voor 1 miljoen euro in het machinepark geïnvesteerd en werd in Roeselare bouwgrond gekocht waar het bedrijf tegen 2020 een nieuw complex wil neerpoten. “Alleen op die manier kunnen we aan de top blijven”, aldus zaakvoerder Stefaan Decroos.

BeMatrix zag het levenslicht in 2004, toen Stefaan Decroos en Edwin Vander Vennet de helft van Delta Matrix overnamen. Dat was een onderafdeling van Delta Light en hield zich bezig met het ontwikkelen van modulaire standen. Twaalf jaar later is het bedrijf actief in liefst 47 landen. Naast de Roeselaarse hoofdzetel in de Wijnendalestraat, zijn er ondertussen ook vestigingen in de Verenigde Staten, China, Australië, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk.

“Toen we met beMatrix van start gingen, hadden we nooit durven dromen dat het zo’n vaart zou lopen”, aldus Stefaan Decroos.

Modulaire standen

BeMatrix legt zich toe op de ontwikkeling van modulaire standenbouw. “Alles wat een tijdelijke constructie is, kan bij ons gerealiseerd worden. Je vindt onze systemen op letterlijk alle grote beurzen in binnen- en buitenland. Hier in België zijn events als Batibouw en het Autosalon mooie referenties. Maar we zijn tegelijk wereldwijd actief. 75 procent van onze activiteiten zijn voor het buitenland bestemd.”

BeMatrix was de eerste die een herbruikbaar kadersysteem in aluminium ontwikkelde. “Een efficiënt systeem dat zonder gereedschap gemonteerd kan worden en waar bovendien zowel textiel als panelen aan bevestigd kunnen worden. Het eigenlijke skelet is ook volledig verborgen, wat meteen voor een aantrekkelijke look zorgt.”

De vondst legde beMatrix alvast geen windeieren. “We zijn gestart met drie arbeiders en 1 verkoper”, zegt Stefaan. “Nu hebben we 55 mensen in dienst in Europa. Wereldwijd komt dat aantal op 90.” Sinds 2009 hebben Stefaan en Edwin BeMatrix volledig in handen en momenteel horen ze bij de topvijf wereldwijd. “Door het harde werk is beMatrix een referentie geworden in de standenbouwwereld.”

Nieuw complex in 2020

Om up to date te blijven, investeert beMatrix vrijwel constant. “Momenteel zijn we ons productie-apparaat in Roeselare fel aan het vernieuwen. We willen een nog hogere kwaliteit afleveren en tegelijk onze kosten perfect beheersen. De vernieuwing startte al in 2015 en tegen midden 2017 moet ze volledig achter de rug zijn. Kostprijs: 1 miljoen euro. Een substantieel bedrag, maar nodig.”

Ook op vlak van accommodatie zit beMatrix verre van stil. “Onze huidige gebouwen, waar we sinds 2009 in werken, hebben we vijf jaar geleden volledig vernieuwd. Die besloegen 4.000 vierkante meter, maar zijn ondertussen al uitgebreid tot 6.400 vierkante meter. Ondertussen hebben we in Roeselare een nieuw terrein van 25.000 vierkante meter gekocht. Daar willen we tegen 2020 een nieuw complex op neergepoot hebben. Zo zullen we aan de stijgende vraag kunnen blijven voldoen.”

Hoogtechnologisch

BeMatrix blijft bewust in Roeselare. “We zijn hier ‘geboren’ en bovendien bevinden veel van onze toeleveranciers zich in de onmiddellijke omgeving. En de West-Vlaamse mentaliteit is nog altijd de beste: hard werken en altijd vooruit kijken. Dé uitdaging is echter om voldoende bekwame krachten te vinden, zowel bij de arbeiders als bedienden .”

De toekomst van de standenbouw ziet Stefaan rooskleurig in. “Virtual Reality zal steeds meer aan belang winnen”, zegt hij. “Daar zijn we momenteel volop onderzoek naar aan het doen. Ik zie een combinatie tussen online en offline standen en beurzen bezoeken, ontstaan. Daarnaast zullen digitale beelden straks niet meer uit de standenwereld weg te denken zijn. De tijd dat een stand bij elkaar getimmerd werd en erg log was, ligt al lang achter ons. Het is een hoogtechnologische sector geworden”, besluit Stefaan Decroos.

(PV)