Betonreus Holcim wil vestigingen in Brugge, Izegem, Oostende en Veurne sluiten

Redactie KW

Daardoor zijn zestig banen bedreigd. Holcim heeft de intentie daartoe vrijdag bekendgemaakt.

Holcim wijst naar de groeiende overcapaciteit in de betonsector op de Belgische markt. De overcapaciteit wordt geschat op het ongeveer het dubbele van de marktvraag. Dat weegt op de prijzen, terwijl de kosten hoog blijven. “De operationele resultaten van de betonactiviteit zijn al verschillende jaren verlieslatend”, aldus het bedrijf in een toelichting.

Daarom wil het bedrijf de betonactiviteit herstructureren. Holcim België heeft de intentie om de betoncentrales in Brugge, Herentals, Izegem, Oostende en Veurne te sluiten, en ook bepaalde ondersteunende functies en functies voor verkoop en planning af te schaffen. Hierdoor zijn zestig banen, verdeeld over verschillende sites, bedreigd.

In het bijzonder in West-Vlaanderen is er veel overcapaciteit

Volgens Bart Daneels, commercieel directeur van Holcim België, staat de betonmarkt in België al jaren onder druk. In het bijzonder in West-Vlaanderen is er veel overcapaciteit. De intentie om de vijf betoncentrales te sluiten, komt er op neer dat alle West-Vlaamse betoncentrales dicht gaan, plus die van Herentals.

Holcim bouwt het aantal betoncentrales af van zeventien naar twaalf. In Vlaanderen zal Holcim enkel in het Antwerpse en Limburg betoncentrales overhouden. Het bedrijf wil zich vooral richten naar die zones die het dichtst liggen bij de industriële sites voor cement (in Bergen) en granulaten (groeven in Wallonië).

De vakbonden reageren niet verrast op de plannen, wel over de omvang. Ze vrezen, aldus ABVV-secretaris Bert Engelaar, dat de herstructurering niet beperkt blijft tot die centrales die moeten sluiten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier