Besparingen van gemeentes kosten al bijna 700 jobs in wegenbouw West-Vlaanderen

Redactie KW

De voorbije 15 maanden gingen bij bouwbedrijven in onze provincie 685 jobs verloren.

De jobs gingen hoofdzakelijk verloren in de wegenbouw. Dat zegt de christelijke bouwvakkersvakbond van het ACV in een brief aan de gemeentebesturen van West-Vlaanderen.

Bijna 700 jobs in West-Vlaanderen, maar ook in de rest van Vlaanderen sneuvelden jobs in de bouwsector. Sinds april 2013 gingen in heel Vlaandren bijna 2.000 jobs verloren.

Brief aan het gemeentebestuur

In de brief roept de vakbond de burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden op om o.a. in te zetten op onderhoud en herstel van het wegennet en op het investeren in fiets- en voetpaden.

Veel arbeiders

“Onze provincie is traditioneel een plaats waar veel arbeiders hun brood verdienen in de bouwsector. In totaal zijn er dat bijna 23.000”, zegt ACV-secretaris Peter Devliegere in die brief. Heel wat van die arbeiders werken in de wegenbouw. “Helaas moeten wij vaststellen dat heel wat van die bouwvakarbeiders de laatste tijd hun job verliezen”, aldus de ACV-secretaris.

De gemeenten zijn doorgaans goed voor de helft van de investeringen in de wegenbouw. “Maar drastische besparingen bij de lokale besturen zijn nefast. Niet alleen voor de wegeninfrastructuur maar ook voor de tewerkstelling en de ondernemingen in onze provincie”, waarschuwt Peter Devliegere.

Regulier ingeschreven werknemers

De vakbond roept de gemeentebesturen niet alleen op om extra te investeren.”We vragen ook extra aandacht om bewust en actief te kiezen voor werkgevers die bereid zijn om de werken uit te voeren met regulier ingeschreven bouwvakarbeiders. Desnoods moeten ze maar een charter ondertekenen. Ook de onderaannemers moeten maximaal gebruik maken van die reguliere tewerkstelling. Alleen maar verwijzen naar de controleopdrachten van hogere besturen is niet voldoende,” vindt de christelijke vakbond.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.