Bellewaerde moet toch sluiten in paasvakantie en eist hogere compensaties

Stefaan Lemey van Bellewaerde. (Foto TOGH)
Stefaan Lemey van Bellewaerde. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Het Overlegcomité van 19 maart had opnieuw een grote domper in petto voor de pretparken. Directeur Stefaan Lemey vindt het onbegrijpelijk dat zijn Bellewaerde toch niet mag openen op 3 april en eist hogere financiële compensaties.

Op vrijdag 5 maart kregen pretparken te horen dat ze weer mochten openen vanaf 1 april. Amper twee weken later kondigt het Overlegcomité echter aan dat ze de versoepelingen “pauzeert”. Directeur Stefaan Lemey van Bellewaerde en Bellewaerde Aquapark is heel teleurgesteld. “We vinden het heel jammer dat we opnieuw via de pers moeten vernemen dat we opnieuw niet mogen open”, reageert Stefaan Lemey. “Men doet niet eens de moeite om ons rechtstreeks op de hoogte te brengen van deze beslissing. Weeral worden we voor een slechte beslissing gesteld en het ergste van al is dat er helemaal geen perspectief is. Tienduizenden euro’s hebben we al gespendeerd om klaar te zijn voor de opening en nu wordt de stekker er weer uitgetrokken. Dat is heel jammer dat het op die manier gebeurd.”

Financiële compensatie

“Nochtans zijn we veel veiliger dan andere attracties en zaken wel open mogen zijn”, vervolgt Lemey. “Wij hebben protocollen. Dat klopt toch ergens niet. Dat is niet meer coherent. We krijgen premies tot op heden maar we kunnen daar geen genoegen meer mee nemen. Wij moeten ook een hogere compensatie krijgen voor de paasvakantie en de periode dat we moeten gesloten blijven. We krijgen nu wel die globalisatiepremie, maar dat is niet meer voldoende. Dus wij verwachten nu een serieuze financiële compensatie, net als in de ons omringende landen. Nederland, Duitsland, Frankrijk… Overal liggen de compensaties hoger. Dat kan niet meer op die manier.”

Mensen teleurstellen

Bellewaerde had de afgelopen al volop ingezet op een opening op 3 april, met onder andere een grote reclamecampagne. “We hebben ook al tickets verkocht. Opnieuw moeten wij dus mensen teleurstellen”, zucht Stefaan Lemey/ “Ook onze medewerkers moeten wij opnieuw teleurstellen. Wij hebben onder ook seizoenscontracten ondertekend, kosten gemaakt om alles klaar te krijgen. Ons park ligt er al heel proper bij, de attracties hebben proefgedraaid, de veiligheidskeuringen zijn aan het gebeuren… Dat is een hoop kosten voor niks, heel jammer.”

“Het gebeurt ook opnieuw zonder overleg. Wij zijn bereid om onze capaciteit te verlagen naar duizend bezoekers, we hadden ook opnieuw een protocol opgesteld. Vorig jaar hebben wij bewezen dat we op een veilige manier bezoekers kunnen ontvangen. We doen dat minstens even goed dan al die andere die blijkbaar wel mogen open blijven. Het is onbegrijpelijk.”

Geen perspectief

De vraag is of het nu nog veel zin heeft om verder te doen met de voorbereidingen. “Of we toch voortdoen? We zullen daarover nog moeten overleggen, ook met collega-parken. Want we krijgen ook opnieuw geen perspectief. We weten het niet. We horen plotseling dat we weer niet open mogen en voor de rest weten we van niks”, besluit Stefaan Lemey. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.