Bellewaerde blijft ontgoocheld leeg tot 1 juli: “Hopen op testweekends in juni”

Olaf Verhaeghe

Op uitstapjes naar pretparken is het in België nog minstens tot 1 juli wachten. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad woensdag. Een ontgoocheling, vindt Bellewaerde-directeur Stefaan Lemey. “De logica is helemaal zoek: dierentuinen zijn al drie weken open en vanaf 15 juni mag je naar het buitenland waar attractieparken wél al open zijn. Dat klopt niet.”

Sinds de vorige versoepeling van de coronamaatregelen halfweg mei mogen dierenparken de deuren weer openen, op attractieparken is het nog wachten tot 1 juli. Bij Bellewaerde had men gehoopt op volgende week maandag 8 juni. De Nationale Veiligheidsraad van woensdag laat dan ook een bittere nasmaak achter.

“Enerzijds is het positief dat we een datum krijgen om ons voor te bereiden, maar 1 juli komt gewoon te laat”, zegt directeur Stefaan Lemey. “Wij zijn wel ontgoocheld, ja. Zeker als je ziet dat dierentuinen ondertussen bijna drie weken open zijn, drie weken vroeger dan initieel voorzien. Wij moeten plots drie weken langer wachten dan voordien. De logica is helemaal zoek.”

Buitenlandse parken

Dat reizen binnen Europa vanaf 15 juni weer mogelijk wordt, is voor de Bellewaerde-directeur een tweede doorn in het oog. “Mensen kunnen dus wel naar attractieparken in het buitenland, maar in eigen land moeten de deuren nog weken dicht blijven. Dat klopt niet. Wij verwachten eerlijk gezegd nog een bijsturing van de aankondiging. Misschien een aantal testweekends met een beperkt publiek in juni? Ons seizoen start normaal begin april, we zijn al drie maanden helemaal kwijt. En als je ziet hoe mooi het weer al was… Dat steekt, ja. We hebben een prachtige periode gemist.”

Bellewaerde is een zogenaamde ‘hybride park’: enerzijds een officieel erkende dierentuin, anderzijds ook een attractiepark. “Maar enkel openen voor de dieren is in ons geval niet realistisch, laat staan rendabel. Je moet mensen voorzien aan de inkom, de parking bemannen, zorgen dat het sanitair voortdurend gereinigd kan worden. Neen, Bellewaerde zonder het pretparkgedeelte is niet haalbaar.”

Geen angst

2020 wordt dan ook voor het Ieperse attractiepark een zwaar jaar. “De opgelopen schade goedmaken? Dat kan niet meer. Het komt er vanaf de zomer vooral op aan om de financiële put zoveel mogelijk te beperken. Ik denk wel dat we een mooie zomer kunnen krijgen. Mensen snakken naar een uitstapje, Bellewaerde is daar ideaal voor. We vrezen niet voor een zekere angst op besmetting. Als we kijken naar de buurlanden, loopt het in attractieparken in openlucht juist heel vlot”, besluit Stefaan Lemey.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier