Belangstelling voor opleiding drones besturen, neemt toe

Redactie KW

Eind dit jaar moet de wet op het gebruik van drones klaar zijn. Staatssecretaris Bart Tommelein kwam in Oostduinkerke een voorproefje nemen.

Staatssecretaris voor de Noordzee en de Privacy Bart Tommelein (Open VLD) bracht woensdag een bezoek aan Noordzee Drones Vlaanderen, voorlopig de enige school voor een dronesopleiding in Vlaanderen. In de Hazebeek Sportzaal nam hij zelf even een besturingsbak in de hand, weliswaar met assistentie van een ervaren lesgever.

“Het KB is in de maak. Voor mij mag dat er zo vlug mogelijk komen”, aldus Tommelein. “De aanzet daartoe dateert al van 2012 en de privacycommissie gaf alvast een gunstig advies. We hebben werkelijk met alles rekening gehouden. Ik verwacht dat Minister Jacqueline Galant van mobiliteit eind dit jaar met de wet op de drones zal ‘landen’.”

“Al zullen we nadien wellicht nog wat moeten bijsturen”, stipte de staatssecretaris aan. “De praktijk is soms anders dan de theorie. We moeten in elk geval inzetten op de drone, net zoals op andere innovaties.”

Drones zijn heel interessant voor allerlei toepassingen : landbouwers kunnen er hun velden en vee mee controleren, de brandweer kan er een camera aan hangen om op gevaarlijke situaties in gebouwen voorbereid te zijn, de politie kan er verloren gelopen kinderen mee opsporen. Maar terroristen kunnen er ook misbruik van maken. “Met alles kan je goede en slechte dingen doen. We moeten uitgaan van de goede toepassingen. Zoals het garanderen van de veiligheid, het onderzoeken van het leefmilieu, het inspecteren van de Noordzee en het opsporen van illegale transporten. Als het een goede wetgeving is moet die misbruik kunnen voorkomen”, zegt Bart Tommelein.

Elwin Van Herck van Noordzeee Drones Vlaanderen ziet intussen de belangstelling voor een opleiding alsmaar toenemen naarmate de wet dichterbij komt. “We geven normaal aan tien mensen per maand les. In augustus kwamen er al dertig een opleiding volgen. We zitten al zo goed als volgeboekt tot eind dit jaar. Opleiding is nu eenmaal verplicht om op recreatieve of commerciële basis met een drone te mogen vliegen.”

Lijden drones nog aan kinderziekten? “Ze kunnen al in alle weersomstandigheden in de lucht blijven, maar hun autonomie bedraagt momenteel nog maar twintig minuten en dat is te weinig.”

(MMA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier