Door Freddy Vermoere
...

Door Freddy VermoereAnnelies Corne is in de regio Kortrijk al vele jaren bekend als bedrijvenparkmanager. Vroeger nam ze de bedrijvenzone Kortrijk Noord onder haar vleugels, nu zijn dat de bedrijvenparken Waregem Zuid, Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk en Gullegem-Moorsele. Er keken dan ook nogal wat mensen op toen het nieuws doorsijpelde dat Annelies zich nu ook op de wijn heeft gestort."Mijn man en ik hebben enkele jaren geleden een wijngaard gekocht in de streek van Bordeaux", zegt ze. "Château Prieuré Sainte Anne, zo is de naam, bevindt zich twintig kilometer ten zuiden van Bordeaux aan de Garonne. Het was liefde op het eerste zicht, ook bij mijn man."Haar man, dat is Herwig Callewier (55). Hij runde tot voor een paar jaar natuursteenbedrijf Beltrami in Harelbeke. Dat maakt nu deel uit van de groep Brachot-Hermant in Deinze. "Mijn man behoudt daarin de verantwoordelijkheid over Beltrami en buitenlandse vestigingen in Engeland en Frankrijk. Hij doet nu ook de verkoop van onze wijnen en de administratie maar ik ben de wijnmaker en houd me bezig met het werk op het veld."De klanten zijn in hoofdzaak hotels en sterrenrestaurants in Oostenrijk en Duitsland. "Al leveren we ook aan enkele van de betere restaurants in ons land, zo onder meer aan sterrenrestaurant Comme Chez Soi in Brussel en aan restaurant Beudaert van chef-kok Matthieu Beudaert in Kortrijk. Particulieren die onze wijnen willen kopen, kunnen zich wenden tot Frank Desmedt. Dat is de vroegere sommelier en medezaakvoerder van het inmiddels gestopte toprestaurant 't Oud Konijntje in Waregem. Ook in drankhalle Donckels in Deerlijk zijn onze wijnen te krijgen."Het domein in het zuiden van Frankrijk is vijf hectare groot, wat Franse wijnboeren eerder als klein beschouwen. "Sommigen noemen het zelfs een hobbywijngaard, maar voor mij is het meer dan dat. Ik verkoop ook enkel topwijnen. Om die te bekomen mag je maar een beperkte opbrengst per plant toelaten. Hoe minder druiven per plant, hoe hoger de kwaliteit. Het gaat om rode wijn, 90 procent gemaakt van Merlot druiven."Om de haverklap heen en terug rijden van Harelbeke naar de streek rond Bordeaux: kent Annelies Corne ook af en toe nog wat rust? "Ik ben het gewend om met een strakke planning te werken al geef ik toe dat het soms wat druk is", zegt ze. "Nu ben ik ginder ook wel bereikbaar voor bedrijven. Is er echt een interventie nodig op een bedrijventerrein kan ik een beroep doen op iemand."Annelies zelf ziet de nieuwe activiteit als een grote verrijking in haar leven. "Er ontbrak iets", zegt ze. "De handenarbeid die ik nu doe op het veld vormt een mooie afwisseling met het denkwerk als bedrijvenparkmanager. Ik heb dat echt nodig dat ik geregeld eens de vuile kleren kan aantrekken en met mijn handen in de grond kan wroeten. Dat houdt me in evenwicht."En kan ze wat om met de eenzaamheid die het werk op zo'n wijndomein ongetwijfeld inhoudt? "Dat lukt me goed ja. Ik ben dan ook eerder een eenzaat. Dus vind ik het allesbehalve erg dat ik daar vaak in mijn eentje bezig ben. Bovendien wonen we daar ook toch wel wat afgelegen. Voor de dichtstbijzijnde bakker moet je toch al snel tien minuten ver rijden met de auto."Annelies is in elk geval niet van plan om voltijds wijnmaker te worden. "Hoe graag ik het ook doe, ik wil mijn beroepsactiviteiten blijven combineren", zegt ze. "Zoals het nu loopt, is het goed."