Net geen jaar geleden startte Futurn met de duurzame reconversie van de oude Barco-site in Poperinge. Connectronics, de Poperingse vestiging van moederbedrijf Connect Group had het pand ondertussen reeds in 2015 verlaten. Barco zocht om de site een nieuwe bestemming te geven en gaf hiervoor haar vertrouwen aan projectontwikkelaar Futurn, gespecialiseerd in de duurzame reconversie van oude bedrijfspanden.

Boost voor plaatselijke economie

Na drie jaar leegstand was dit alvast een zorg minder voor burgemeester Christof Dejaegher (CD&V): "De voorkeur werd hierbij vastgelegd voor grotere bedrijfseenheden tussen de 1.500m2 en de 15.000m2." Een project perfect op maat voor Futurn, dat hierbij zijn expertise kon etaleren met de meest optimale opdeling, een zeer gerichte afbraak en uiteindelijk een aantrekkelijke reconversie. Het nieuwe masterplan bracht vrij direct de eerste geïnteresseerde kopers naar Poperinge. De rest volgde snel. "De meeste bedrijven verhuisden omdat ze nood hadden aan extra ruimte. Eén diende te verhuizen wegens zonevreemd", aldus de Poperingse burgemeester. De site is ondertussen volledig uitverkocht.

De duurzame reconversie van de twee oude Barco-gebouwen op 32.000m2 projectgrond bood nieuwe impulsen aan de plaatselijke economie. De nood aan extra ruimte was dermate groot dat het geheel in amper 10 maand al volledig uitverkocht was. Dat dit extra werkgelegenheid zal scheppen voor de regio, kan de burgemeester enkel maar toejuichen. Zo biedt de site nieuwe groeimogelijkheden aan de firma's Debeer uit Proven, Dema-Construct uit Ieper, de firma Verhille uit Stavele en de firma's Christophe Samyn, ACT-RS en Page Electronica uit Poperinge.

Luc Page van de gelijknamige firma kent de site erg goed: "Tientallen medewerkers van ons hebben er jaren voor Barco gewerkt. We weten dus waar we aan beginnen. Eind vorig jaar zijn er bij ons nog eens 20 medewerkers bij gekomen. Een verhuis drong zich op."

Waardig afscheid

Voor de definitieve afbraak van de iconische zeshoek was er nog even de mogelijkheid om de gebouwen te betreden dankzij een modeshow georganiseerd door de plaatselijke middenstand. Een bijzonder kleurrijk afscheid van een grijs gebouw en het perfecte startschot voor de vernieuwde zone die ondertussen in volle opbouw is. Het park TRIAS is nu volledig uitverkocht. Voor Futurn is daarom het moment gekomen om dit succesvolle project af te sluiten. Frederik Baert van Futurn is best tevreden: "Opnieuw zijn we er in geslaagd om het grijze verleden te vervangen door een dynamisch duurzaam bedrijvenpark met alle moderne noden." We wensen alle ondernemers dan ook een behouden succesvolle toekomst."

(AHP-FT MD)