Zevenenveertig banen op de tocht bij Betafence Zwevegem

© Google Maps
Bron: Belga

Bij Betafence België in Zwevegem is vrijdag een voorstel tot collectief ontslag aangekondigd. Er staan 47 banen op de helling. Dat bevestigt vakbondsman Piet Decavele van ACV Metea. Het bedrijf wil een groot deel van de productie verhuizen naar China, maar belooft te investeren in de Belgische vestiging. De vakbonden hebben weinig vertrouwen in de aangekondigde investeringen.

Praesidiad, het Britse moederbedrijf van Betafence, stelde de herstructurering voor tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Het is de bedoeling dat de productie van grote volumes omheiningspanelen wordt verhuisd naar de dochteronderneming van Praesidiad in Suzhou, China. De vestiging in Zwevegem zou zich dan specialiseren in maatwerk van omheiningssystemen op bestelling.

De herstructurering kan leiden tot het collectief ontslag van zowat 47 medewerkers: 40 arbeiders en 7 bedienden. Het bedrijf zou zo gaan van 157 naar nog 110 werknemers.

Stroomlijnen

Naar eigen zeggen wil het bedrijf met de herstructurering de organisatie stroomlijnen, de operationele efficiëntie verhogen en de productieactiviteit in België behouden. Zo wil het moederbedrijf bijkomend investeren in de activiteiten van Betafence België. Het gaat daarbij om investeringen in productielijnen en de oprichting van een “customer experience centre”.

“België is de oorspronkelijke thuisbasis van het merk Betafence, en we zijn trots op onze geschiedenis en wat we in de regio hebben opgebouwd. Dit voorstel toont ons engagement voor de toekomst van de fabriek in Zwevegem aan”, zegt Dino Koutrouki, CEO van Præsidiad, in een persbericht.

Geen vertrouwen

De christelijke vakbond ACV zegt weinig vertrouwen te hebben in de aangekondigde investeringen. “In 2018 zijn er ook grote plannen voorgesteld maar uiteindelijk is daar niets van terechtgekomen. Nu krijgen we hetzelfde verhaal en wij geloven daar niet meer in. In de praktijk worden de investeringen niet uitgevoerd”, zegt vakbondsman Piet Decavele van ACV Metea. Ook de toekomst van Betafence België is volgens Decavele onzeker.

“De ontslagen zorgen ervoor dat de vestiging een klein kmo’tje wordt dat niet meer leefbaar zal zijn. Dit is een rampzalig verhaal van onkunde en mismanagement dat onvermijdelijk zal eindigen met de sluiting van Betafence Zwevegem. Wij zullen natuurlijk ons best doen om jobs te redden maar het geloof daarin is beperkt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.