Winteractie van ‘Ik koop lokaal’ in Langemark-Poelkapelle

Foto: We zien vlnr. Jo Lottegier, schepen Peter Vantomme, Rik Vandamme, Jos Meersch, burgemeester Dominique Cool, raadsvoorzitter Koen Bentein, voorzitster Unizo Martine Alleweireld en Heleen Haghedooren. © PC
Redactie KW

De lokale Unizo-afdeling, de raad voor lokale economie en het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle slaan de handen in elkaar voor een winteractie. Er is een prijzenpot van 4.000 euro te winnen.

De winteractie in Langemark-Poelkapelle loopt van zondag 5 tot vrijdag 31 december. Bovendoen wordt zondag 5 december een extra koopzondag. “Momenteel staat de teller op 81 handels- en horecazaken die deelnemen aan de winteractie. Daarvan bevestigden 26 zaken hun deelname aan de koopzondag. We hopen de kaap van 100 handelaars te bereiken”, geeft Rik Vandamme, afgevaardigde van Unizo in de raad voor lokale economie, de engagementen weer. “Tijdens de zomeractie hebben we 40.000 actiekaarten uitgereikt. Dat stond voor een omzet van 1 miljoen euro. Dat succes willen we herhalen.”

Schepen van Lokale Economie Laurent Hoornaert (Tope8920) laat weten dat elk nadeel ook een voordeel heeft. “Corona heeft ons gedurende de afgelopen twee jaar doen inzien dat lokaal kopen belangrijk is”, aldus de schepen. “Daarom willen we in de komende eindejaarsperiode onze lokale handelaars en ondernemers maximaal in de kijker zetten en ondersteunen.”

Kerstballen tellen

Tijdens de koopzondag openen verschillende zaken hun deuren en bieden iets extra aan. “Bijvoorbeeld een demo van toestellen of allerlei proevertjes. Op die zondag kunnen ook extra actiekaarten worden verdiend bij de handelaars. Dat zal de koopzondag extra aantrekkelijk maken voor de klanten”, aldus Unizo-voorzitster Martine Alleweireld.

“Ook een fietsende kerstman zal op het event niet ontbreken en bezorgt aan alle kinderen snoep”, vult Jo Lottegier namens de dienst vrije tijd aan. “Alle deelnemende handelszaken mogen ook rekenen op een muzikale verrassing tijdens de koopzondag. Daarnaast loopt er een kerstballenwedstrijd waarbij vier keer een waardebon van 25 euro kan gewonnen worden én er wordt ook een gratis kerstboom verloot. De jeugdraad is in de weer om een aperitiefconcert op het Zwijnemarktje aan te bieden voor de klanten en iedereen zal kunnen genieten van de mooie aankleding van de gemeente en zijn zaken.”

Stempel

De actiekaarten bij de deelnemende handelszaken zijn pas na een stempel van de zaak geldig. Per aankoopschijf van 25 euro ontvangt een klant één actiekaart. Kleinere aankopen kunnen via betaaltickets gegroepeerd en ingewisseld worden voor een volledige actiekaart. Als de handelaar niet met aankoopbewijzen wil of kan werken, kan ook een eigen systeem met bijvoorbeeld een spaarkaart opgezet worden. De prijzenpot bedraagt 4.000 euro, verdeeld over een wekelijkse prijzenpot van 500 euro en drie hoofdprijzen van 1.000 euro, 700 euro en 300 euro. De hoofdwinnaars worden na de actie op 10 januari uitgenodigd op het gemeentehuis om de koopbons in ontvangst te nemen. De weektrekkingen vinden plaats op 13, 20 en 27 december en 0 januari. De hoofdtrekking vindt ook op 3 januari.

Burgemeester Dominique Cool (N-VA) wenste de raad voor lokale economie en de werkgroep winteractie in het bijzonder te danken voor het initiatief. “Het ontbijtmoment met de ondernemers kon door corona niet doorgaan, maar uitstel is geen afstel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.