Spontane staking bij metaalbedrijf Dana in Brugge

© JVM
© JVM
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Bij de Brugse vestiging van het metaalbedrijf Dana is dinsdag een spontane staking uitgebroken. De socialistische, liberale en christelijke arbeidersbonden stellen dat de directie geen voeling heeft met de werkvloer en dat arbeiders benadeeld worden ten opzichte van bedienden. “We eisen het dichtrijden van de kloof van 570 euro per kop per jaar”, klinkt het .

“De lokale directie wisselt zo vaak dat het heel moeilijk is om goede afspraken te maken. Er is vaak onvoldoende kennis over eerder gemaakte akkoorden”, zegt Kurt Stalpaert van ACV. “Zoals over de CAO uit 2011 alweer, omtrent de vaste premies voor de arbeiders en de regelingen rond de pauzes. Daarbij werden ook afspraken gemaakt over de inrichting van de lokalen waarin die pauzes kunnen genomen worden; met voldoende ruimte, een koffiemachine en dergelijke meer. Welnu: dat is nog altijd niet in orde. Er is veel te weinig zitruimte. Gelukkig zijn er wel wat rokers in het bedrijf, die naar buiten gaan tijdens de pauze; anders was het nog veel erger .”

Te weinig respect

Volgens de bonden is er ook sprake van ‘onkunde’ bij de huidige directie en is er te weinig respect voor de arbeiders. “Wat ons zeker ook tegen de borst stoot is de scheeftrekking in de behandeling tussen arbeiders en bedienen; waarbij de bedienden dus steevast aan het langste eind trekken”, gaat Kurt Stalpaert van ACV verder. “De bedienden hebben voor zichzelf onderhandelingen gevoerd en de directie op zijn minst niet volledig correct geïnformeerd. Daardoor is het stelsel van de premies nog ernstig scheef getrokken en worden we al jaren benadeeld.

Dit kan niet langer door de beugel, daarover zijn we het hier allemaal eens, en maandag vond er een gesprek plaats met de directie. We hoopten daar tot overeenkomsten en dus een ‘verzoening’ te komen. Als een begin, een teken van goede wil van de directie, vroegen we om alvast voor dit jaar een en ander recht te trekken in de vorm van horecacheques (een systeem dat door de regering in het leven werd geroepen in het kader van de coronacrisis, red.) ter waarde van 300 euro voor de arbeiders. Maar dat werd ons dus geweigerd en ook op andere punten werd geen overeenstemming bereikt .”

Volhouden

“Eigenlijk komt het erop neer dat dat er een kloof is van 570 euro ‘per kop’ per jaar tussen arbeiders en bedienden en die kloof moet dichtgereden worden. En wij hebben ons voorgenomen om te volharden. Er werken 368 arbeiders in het bedrijf en de staking wordt zo goed als unaniem opgevolgd. We gaan niemand echt verbieden om te werken, maar zullen hen toch wel overtuigen om solidair te zijn; maar tot nu toe is dat zeker geen probleem. De vrachtwagens die hier toekomen met materialen kunnen alvast niet gelost worden; die moeten doorrijden. We blijven hier staan en houden vol tot de directie met concrete oplossingen voor de dag komt.”

Bij de directie was er niemand beschikbaar voor commentaar. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier