West-Vlaamse bedrijven vinden amper personeel na corona: krappe arbeidsmarkt baart werkgevers zorgen

© Getty Images/Maskot
© Getty Images/Maskot
Olaf Verhaeghe

Meer dan acht op de tien West-Vlaamse bedrijven die nieuwe mensen willen aanwerven, vinden moeilijk het juiste personeel. Dat blijkt uit de corona-enquête van ondernemersorganisatie Voka West-Vlaanderen. “Als onze bedrijven geen medewerkers vinden, zal de economie ten volle niet kunnen opveren”, oppert gedelegeerd bestuurder Bert Mons.

De West-Vlaamse economie vindt stilaan de weg naar boven terug. Het omzetverlies door de coronacrisis zit op het laagste peil sinds het begin van de crisis in maart vorig jaar, de ergste gevolgen lijken achter de rug. Dat zegt ondernemersorganisatie Voka West-Vlaanderen op basis van de corona-enquête bij de West-Vlaamse bedrijven.

De huidige omzet ligt gemiddeld nog zo’n 6 procent onder het niveau zonder corona, maar een maand geleden ging het nog om 10 procent. Werkgevers verwachten dan ook dat het verlies aan omzet de komende maanden verder afneemt, om tegen begin 2022 helemaal te zijn hersteld. “Die vooruitzichten zijn dus hoopgeven”, aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “De coronacrisis loopt in onze provincie op haar laatste benen, met uitzondering van een aantal sectoren die pas heel recent konden heropstarten.”

Gebrek aan personeel en grondstoffen

Maar er is een kanttekening, zo klinkt het bij Voka. Meer dan 70 procent van de ondernemingen wil nieuwe mensen aanwerven, maar zo’n 85 procent onder hen heeft moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. “Men wil wel aanwerven, maar men kan niet”, zegt Bert Mons. “Die krapte op de arbeidsmarkt hangt als een zwaard van Damocles boven de relance. Bedrijven die willen aanknopen met groei botsen op een muur. Als zij geen medewerkers vinden, zal de economie niet ten volle kunnen opveren.”

Een tweede probleem is de grondstoffenschaarste: twee op de drie ondernemingen geeft aan toeleveringsproblemen te ondervinden door schaarste bij hun leveranciers. Dat gebrek aan de nodige grondstoffen zet eveneens een rem op de heropleving en baart vooral productiebedrijven zorgen.

“De vrees bestaat dat de schaarste een keten aan prijsstijgingen in gang kan zetten die leidt tot inflatie en een extra loonindexering”, stelt Bert Mons daarover. “Dat zou uiteraard een slechte zaak zijn voor de competiviteit van onze ondernemingen. Zulke zaken kunnen we, in het herstel van onze economie, nu echt missen als kiespijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier