Waregemse Lybover bouwt sorteerinstallatie voor Limburgse afvalverwerker

Hans Boels, ceo van Lybover, is samen met een team van medewerkers hard bezig met de belangrijke opdracht van de Limburgse afvalintercommunale Limburg.net.© JD
Hans Boels, ceo van Lybover, is samen met een team van medewerkers hard bezig met de belangrijke opdracht van de Limburgse afvalintercommunale Limburg.net.© JD
Redactie KW

Het innoverend bedrijf Lybover bouwt in opdracht van de Limburgse afvalverwerker Bionerga nv een optische sorteerinstallatie die vijf verschillende afvalzakken sorteert op kleur, zonder die zakken te beschadigen. Tegen 1 januari 2022 moet de installatie operationeel zijn.

Limburg heeft in tegenstelling tot de andere Vlaamse provincies slechts een grote afvalintercommunale voor heel het grondgebied: Limburg.net. Voor de afvalverwerking inclusief sortering staat Bionerga nv in, gevestigd in Beringen. Het is daar dat Lybover in een nieuw gebouw naast de verbrandingsoven voor restafafval zijn voor Vlaanderen revolutionaire sorteerinstallatie Optimo zal installeren.

“Een uitdagende opdracht die voor het toekomstig afvalbeleid in Vlaanderen richtinggevend kan zijn”, zegt ceo Hans Boels. “Het komt erop neer dat er zo weinig mogelijk restafval overblijft om te verbranden. De burger sorteert vooraf alles in verschillend gekleurde zakken, bestemd voor de ophaaldiensten. Maar momenteel heb je daarvoor verschillende ophaalwagens nodig die op verschillende tijdstippen langskomen. Limburg wil nu dat alles in een keer in zakken met specifieke kleuren wordt opgehaald in één enkele ophaalronde door zijn intercommunale Limburg.net. Die zakken mogen daarbij niet scheuren.”

Sorteersysteem

“Lybover is dus nu bezig om een heel sorteersysteem voor de aangeleverde zakken te ontwerpen die op basis van kleurherkenning in het sorteercentrum worden getrieerd. Voor het aflezen en herkennen van de zakken doet Lybover een beroep op het Zweedse Envac dat voor de opdracht onze gelegenheidspartner is.”

Concreet betekent het dat de Limburgers straks vijf stevige afvalzakken in vijf verschillende kleuren op de stoep zetten die tijdens een en dezelfde ronde door één enkele vrachtwagen worden opgehaald. Dat betekent minder uitstoot van CO2. Wat een belangrijke bijdrage is voor een gezond en proper milieu.

Innoverende opdracht

“Lybover is via zijn unit Lybover BULK de hoofdaannemer, partner Envac ondersteunt als exclusieve onderaannemer die verantwoordelijk is voor het Optimo-sorteersysteem. Wij zijn verantwoordelijk voor de levering van de hoofdcomponenten, de montage en installatie ter plekke in Beringen, de algemene coördinatie en het projectbeheer. Met een team van drie tot vier van onze medewerkers hebben wij negen maanden de tijd om alles klaar en operationeel te krijgen.”

“Voor Lybover is het zeker een innoverende opdracht waaruit wij kunnen leren wat in de toekomst allemaal mogelijk is voor een afvalbeleid dat gericht is om nog zo weinig mogelijk restafval over te houden voor verbranding. Dit wordt gekoppeld aan een minder milieubelastend logistiek vervoersysteem. Limburg speelt daarin met zijn nieuwe sorteersysteem een voortrekkersrol”, rondt Hans Boels af.

(JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.