https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Voormalige bakkerij heeft na drie maanden al nieuwe uitbaters

De vorige en huidige bakkers poseren voor de bakkerij op het dorp. “Prachtig dat een jong bakkerskoppel uit de streek de stiel verder zet”, zeggen Yvan en Karin. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Eind goed, al goed voor de voormalige bakkerij Decreton. Amper drie maanden nadat Yvan Decreton de deur dichttrok, is er al een overnemer: het jonge bakkerskoppel Zenon Skolmowski en Nona Debruyne. “We hebben diverse bakkerijen bezocht, maar nergens hadden we zo’n wauw-gevoel als hier.” Het koppel denkt eind oktober, begin november de bakkerij te heropenen.

Nona Debruyne (24) groeide in Alveringem op, haar vriend Zenon Skolmowski (35) in Polen waar hij de bakkersschool volgde. Zes jaar geleden verhuisde Zenon naar België waar hij in meerdere bakkerijen ervaring kon opdoen.

Nona volgde tijdens haar middelbare studies de richting mode. “Dat was leuk”, zegt ze zelf, “al zag ik er beroepshalve geen toekomst in. Ik doe graag verkoop, maar niet in een kledingwinkel. De voorbije vijf jaar heb ik in de bakkerij van mijn nonkel gewerkt. De klanten bedienen en later mocht ik ook koekjes bakken en taarten afwerken. Dat is wat ik graag doe. Als kind deed ik niets liever dan wafels bakken.”

“Nooit gedacht dat ik op mijn 24ste samen met mijn vriend een eigen zaak zou hebben! Maar ik leerde Zenon kennen en beetje bij beetje begon het te kriebelen. Een grote beslissing en investering voor ons. Als jong koppel een lening vastkrijgen, is niet gemakkelijk. Omdat we zeker zijn van onze keuze, hebben we niet opgegeven. We zijn dus echt gelukkig dat het geloond heeft!”

Gezonde stress

Zenon en Nona vertellen dat ze nog twee bakkerijen zijn gaan bekijken. Ze hadden geen klik met de panden. In Alveringem was dat wel het geval.

“Het gevoel zit goed”, vertelt Nona. “Al zijn er ook rationele verklaringen. Alveringem is mijn geboortedorp. De omgeving voelt vertrouwd en het is fijn om terug te zijn. De bakkerij van Yvan is modern en instapklaar. Het woongedeelte is goed onderhouden en ruim.”

“Natuurlijk is dit spannend voor ons. We voelen heel wat gezonde stress (glimlacht)! Yvan en Karin zijn een enorme steun. Mede dank zij hen hebben we het gevoel dat we er niet alleen voor staan. Op 1 oktober krijgen we de sleutel en kunnen we beginnen verhuizen. We vermoeden dat de winkel eind oktober, begin november zal kunnen opengaan. Als de precieze datum bekend is, zullen we dat afficheren.”

“We zijn een goed team en starten met ons twee. Al zullen we tijdens de weekends wellicht gebruikmaken van jobstudenten of flexijobs. Omdat bakker Koen de donderdag sluit en Lindsay de woensdag, zullen wij de dinsdag gesloten zijn. Tijdens de week zullen we van 6.30 uur tot 18 uur open zijn, de zaterdag van 7 tot 18 uur en op zondag tot 14 uur.”

Heel wat ideeën

Wat de klanten aan aanbod mogen verwachten, vragen we het koppel tot slot. “We voorzien een uitgebreid gamma aan brood en koffiekoeken”, zegt Zenon. “We nemen enkele broodrecepten van Yvan over omdat we via via vernemen dat mensen dat wel zouden appreciëren. We zullen ook kaas verkopen en pralines van een chocolatier uit Diksmuide. Onze patisserie houden we nog een beetje als verrassing. We hebben heel wat ideeën”, geven Zenon en Nona nog mee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.