https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Voka West-Vlaanderen is tevreden met de goedkeuring van het Zomerplan: “Eindelijk meer perspectief voor de economie”

Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.© Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.© Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
Phebe Somers

Het Overlegcomité heeft de knoop doorgehakt: het Zomerplan waarin de strenge coronamaatregelen stapsgewijs worden losgelaten krijgt een go . De langverwachte heropening van de tot nu toe nog gesloten sectoren (cultuur- en eventsector, horeca, toerisme…) komt eindelijk in zicht. Voka, Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, dringt al lang aan op dergelijk perspectief en reageert tevreden nu er een concreet stappenplan voor handen is. De ondernemersorganisatie vindt het niet meer dan logisch dat het Overlegcomité ook het einde van het verplichte en voltijdse telewerk in het vooruitzicht stelt. Vanaf 9 juni kunnen personeelsleden een keer per week opnieuw op kantoor aanwezig zijn. Vanaf juli komen we in een ander regime terecht waarin telewerk niet langer verplicht, maar aanbevolen is.

“Het is niet meer dan logisch dat na de versoepelingen op het sociale vlak nu ook het strenge telewerkregime wordt losgelaten. We weten dat de rek er bij veel medewerkers helemaal uit is en dat voor vele bedrijven de continuïteit zwaar te lijden heeft onder het verplichte en voltijdse telewerk. We zijn dan ook tevreden dat het Overlegcomité gehoor geeft aan de noodkreten van werkgevers en werknemers en een stapsgewijze terugkeer in twee fases naar de werkplek mogelijk maakt.”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Steunmaatregelen aanhouden

Voka West-Vlaanderen is tevreden met het Zomerplan. Het is nu aan de ondernemingen om zich voor te bereiden om na een loodzwaar jaar zich opnieuw ten volle te smijten. Bert Mons wijst er echter op de die veilige heropstart niet overal even evident is: “We vragen dan ook dat de steunmaatregelen zolang als nodig aangehouden worden. Het systeem van tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis zou verlengd moeten worden tot en met einde september.”

Onnuttig papierwerk achterwege laten

Voor Voka West-Vlaanderen is het erg belangrijk dat het verplichte en voltijdse telewerk wordt afgebouwd. Telewerk heeft ontegensprekelijk positieve effecten, maar het verplichte karakter zorgt volgens Bert nog steeds voor problemen. Studies zouden aantonen aan dat de verbinding tussen collega’s sterk teruggevallen is. Voor Voka West-Vlaanderen is het organiseren van het werk in de eerste plaats een opdracht voor de werkgevers in samenspraak met de medewerkers. De overheid dient zich hierin terughoudend op te stellen.

“We gaan ervan uit dat de onnuttige RSZ-registratie die vandaag nog van kracht is, zo snel mogelijk wordt afgeschaft” – Bert Mons

De ondernemersorganisatie blijft er dan ook sterk op aandringen dat het afbouwen van het telewerk niet mag samen gaan met administratieve verplichtingen. “Werkgevers hebben er alle belang bij dat er zo weinig mogelijk besmettingen zijn. Geef hen dan ook het vertrouwen om opnieuw zelf het werk te organiseren. We gaan ervan uit dat de onnuttige RSZ-registratie die vandaag nog van kracht is, zo snel mogelijk wordt afgeschaft”, legt Bert Mons uit.

Een veilige terugkeer

De geleidelijke terugkeer naar de werkplek moet gepaard gaan met aandacht voor alle veiligheidsprotocollen en goede ventilatie van de ruimtes. Ventilatie en verluchting reduceren besmettingsrisico’s enorm. Ook een verdere structurele inzet van snel- en zelftesten is aangewezen. Die combinatie is een krachtig wapen is tegen de verspreiding van het virus.

Vaccinaties @ work

De vaccinatiecampagne draait op volle toeren en is de sleutel voor de normalisering die vandaag wordt aangekondigd, volgens Voka West-Vlaanderen. Ze vragen de overheden om nu al voorbereidingen te treffen voor de volgende fases in de vaccinatiecampagne. “Vaccineren in bedrijven zelf mag geen taboe zijn. We vragen de taskforce vaccinatie om nu samen met onze ondernemingen pilootprojecten voor te bereiden. De huidige vaccinatiecentra zullen straks opnieuw hun rol vervullen als cultuur- of sportcentrum. De inzet van bedrijfsartsen in ondernemingen zal noodzakelijk zijn om de volgende fases in de vaccinatiecampagne te kunnen bolwerken”, besluit Bert Mons.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.