Vispaleis opent tweede vestiging in Bredene: “De nood is er erg hoog”

Gianni wil tegen de zomer de nieuwe winkel kunnen openen.©Jeffrey Roos JRO
Gianni wil tegen de zomer de nieuwe winkel kunnen openen.©Jeffrey Roos JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Al jaren moet Bredene het doen zonder vishandel, maar daar komt binnenkort verandering in. De bekende Oostendse vishandel Vispaleis opent een tweede vestiging in de Bredense Kapelstraat. “Bredene heeft een viswinkel nodig”, klinkt het bij Gianni Cornette (27).

De eerste winkel van het Vispaleis, gelegen in de Alfons Pieterslaan in Oostende, opende in 1989 al. Maar eigenlijk gaat de geschiedenis nog twintig jaar verder terug. Het verhaal begint in 1969, in Mariakerke. Anita Gryfon richtte er de lokale vishandel Ter Streep op. Tijdens het hoogseizoen, wanneer het er erg druk was, kreeg ze hulp van haar man Leo Cornette. Twee jaar later stonden Anita en Leo op de belangrijkste markten van Gent en Mechelen. Ook in het oostelijke deel van Vlaanderen werd hun vis immers gesmaakt. In 1989 was de tijd rijp om uit te breiden. Samen met zoon Jos Cornette en zijn vrouw Brenda Eyland richtte het koppel het Vispaleis op in de Alfons Pieterslaan. Het was het begin van het succesverhaal van de Oostendse viswinkel.

Derde generatie op rij

In 2016 verhuist het hele gezelschap naar een nieuw pand in de Alfons Pieterslaan, vlak naast de oorspronkelijke winkel. Kleinzoon Gianni zet meteen ook zijn eerste stappen in de vishandel als derde generatie op rij. Vijf jaar later leeft het Vispaleis meer dan ooit, want binnenkort opent men een tweede vestiging in de Kapelstraat in Bredene. “Eigenlijk zijn we al een tweetal jaar aan het nadenken om ergens een tweede filiaal te openen”, vertelt Gianni. “Brugge stond initieel bovenaan het lijstje omdat er daar ook niets meer was. Toen er daar opeens toch een vishandel verrees, schrapten we Brugge van ons lijstje van potentiële steden.”

Toen het pand in de Kapelstraat in het vizier kwam, was Gianni eerst niet overtuigd van de locatie. “Het was mijn vader die het pand had opgemerkt”, vervolgt Gianni. “De nieuwe winkel moest perfect gelegen zijn en daar was ik niet van overtuigd. Tot ik zelf ter plaatse ging kijken. We zitten hier eigenlijk pal in het centrum en we hebben een ruime parking voor de deur. De tramhalte is dichtbij en we zitten tussen de vele campings in de buurt. Dit pand kon wel eens een voltreffer zijn. Veel meer overtuiging was er niet meer nodig”, glimlacht Gianni.

Dry-aged fish

De laatste Bredense vishandel, gelegen in de koningin Astridlaan, verdween jaren geleden. De vraag naar een nieuwe vishandel is dus groot. “We kondigden onze komst naar Bredene aan via Facebook en we stonden versteld van de vele positieve reacties. De nood is blijkbaar erg hoog, want iedereen kan haast niet wachten om de winkel te bezoeken”, lacht Gianni.

Het concept van het Vispaleis blijft behouden, al is er toch een nieuwigheid. “We willen graag ‘dry-aged fish’ verkopen. Dat is eigenlijk gerijpte vis. In Japan vrij bekend, maar in onze contreien nog niet. Daar willen we graag verandering in brengen. We zijn nog wat aan het experimenteren en hopen als eerste de gerijpte vis te commercialiseren”, aldus Gianni Cornette.

Wie graag een bezoekje wil brengen aan het Vispaleis Bredene zal wel nog even geduld moeten oefenen. De winkel opent pas tegen de zomer.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.