Vioolbouwer Vik start winkel met atelier in hartje Roeselare

Vioolbouwer Vic Vandamme aan de slag in zijn atelier in de Arme Klarenstraat. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Vik Vandamme (24) begon vijf jaar geleden aan een opleiding tot vioolbouwer. Hij streeft hierbij zijn ultieme droom na: een eigen zaak. Begin oktober opende die in de Arme-Klarenstraat. Het is meteen de allereerste Roeselaarse speciaalzaak voor strijkinstrumenten.

Toen Vik als vijfjarige voor het eerst een viool in handen kreeg, had hij waarschijnlijk nooit gedacht hiermee ooit zijn brood te verdienen. “De interesse in de bouw en techniek van het instrument zelf, is tijdens mijn tienerjaren helemaal tot uiting gekomen”, vertelt deze gepassioneerde ambachtsman, zoon van Fabienne Wullaert en Wim Vandamme, uitbater van Alla Breve.

Fitness

“Tijdens het tweede deel van mijn opleiding aan de Internationale Lutherie School in Antwerpen, specialiseerde ik mij verder bij de gereputeerde Noorse vioolbouwer Jacob von der Lippe. Voor hem bouwde ik trouwens ook al enkele instrumenten. Elke viool is uniek, maar gaandeweg creëer je toch een persoonlijke stijl. Een strijkinstrument bouwen is net als alle ambachten heel intensief. Achteraf moet je niet meer naar de fitness”, lacht Vik.

“Er komt hier een blok massief esdoorn van 15 kg toe en na weken beitelen, schaven en wrijven, blijft daar een model van amper 800 gram van over. Vooral de krul is beeldhouwen in de meest zuivere zin van het woord.” Vik speelt zelf viool, maar vindt een cello het leukst om te maken. “Die strijker is net dat tikkeltje eleganter alhoewel bepaalde onderdelen veel meer werk vergen.”

Uitgebreid atelier

‘Vik Vandamme Vioolbouw’ bestaat uit een uitgebreid atelier op het gelijkvloers – door het uitstalraam zie je deze vakman trouwens bezig – en op de bovenverdieping vind je de showroom, waar je de ambachtelijke strijkers in alle rust kunt uitproberen. Het interieur heeft Vik de voorbije maanden helemaal met de hand opgebouwd. Het ademt dezelfde warme sfeer uit als de manier waarop hij met zijn violen bezig is.

De bedoeling is dat iedereen hier terechtkan, ook voor een eenvoudig studie-instrument. Ik doe daarnaast herstellingen en grote restauraties van strijkers. Zelfs met je contrabas die ergens op zolder stond weg te kwijnen, ben je hier aan het juiste adres. Je vindt hier ook een ruim assortiment aan koffers, snaren, hars, schouderstukken en andere benodigdheden.”

Stradivarius

Tijdens het coronajaar maakte Vik een strijkkwartet uit dezelfde esdoorn gebaseerd op Stradivarius. “Die uitdaging had ik mezelf opgelegd. Dat kwartet bestaat uit twee violen, een altviool en een cello. Op zondag 6 maart 2022 speelt het bekende Desguinkwartet daar trouwens een aperitiefconcert mee in zaal Komedie van De Spil.”

Vik werkt voornamelijk op afspraak. “Ik wil me van bij de start bewust focussen op een persoonlijke aanpak. In alle rust en ongestoord jouw instrument kiezen, vind ik heel belangrijk. Hopelijk kan ik deze zaak in de toekomst uitbouwen tot een bekende naam van zelfgebouwde strijkinstrumenten met een zuivere klank.” De speciaalzaak vind je in de Arme-Klarenstraat 6 in Roeselare.

Alle nodige info vind je op www.vikvandamme.com of bel 0496 74 37 75.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.