Vierde generatie familie De Maere stapt in de juwelierswereld: “Traditie mag niet verloren gaan”

Piet De Ville

Juwelierszaak De Maere, bijna veertig jaar gehuisvest in de Koninginnenlaan in hartje Knokke, sluit definitief de deuren. Maar de stopzetting van de fysieke winkel betekent niet het einde van de juwelierstraditie. “Ik zal als vierde generatie samen met mijn vader juwelen ontwerpen en verkopen via onze webshop”, zegt dochter Lauren (25).

Na bijna veertig jaar is Juwelier De Maere een begrip in Knokke. Frank De Maere (59), goudsmid en als gemmoloog ook kenner van de edelmetalen, startte de zaak in 1982 op samen met echtgenote Dorine Lion (59). De liefde voor het ambacht zat bij Frank in het bloed, want ook zijn vader Julien was actief als goudsmid. Hij volgde daarbij in de voetsporen van Franks grootvader, Julien, die in 1899 aan de start stond van het juweliersgeslacht. De Maere.

Samenwerking

Frank en Dorine besluiten het nu wat rustiger aan te doen en de winkel te sluiten. Een direct opvolger voor de winkel stond niet meteen klaar, maar toch verdwijnt de juwelierstraditie niet uit de familie. “Als kind kwam ik altijd graag in de winkel, maar tegelijkertijd besefte ik al vlug dat ik voor mezelf een ander leven wilde”, vertelt Lauren De Maere. “Ik wilde iets anders doen, me wat onderscheiden van mijn ouders. Van andere zaken proeven… Ik vatte hogere studies economie en communicatie aan en heb een tijd in het buitenland gestudeerd. Ik heb er tevens stage gedaan en gewerkt. Ik werkte onder meer in Barcelona als account manager voor Hewlett-Packard.” De ommekeer kwam er voor Lauren tijdens de coronacrisis, toen heen en weer reizen moeilijk werd. Ze verbleef langere tijd bij haar ouders in Knokke. “Er was ineens meer tijd om na te denken en te praten. Ik begon te beseffen dat ik graag op mijn eigen manier iets met juwelen en sieraden wilde gaan doen. Ik realiseerde me ook dat het zonde zou zijn om die familietraditie verloren te laten gaan”, stelt Lauren. “Nu de winkel sluit, zullen mijn ouders wat meer op de achtergrond treden en me helpen bij het creëren van nieuwe juwelen.”

Ik heb intussen behoorlijk veel kennis opgedaan over de producten waar we mee werken en ik zal me in de toekomst ook nog bijscholen

‘La Trouvaille’

“We behouden ons atelier en zullen samen met Lauren nieuwe collecties creëren en uitwerken, want dat blijft tenslotte onze passie”, vult vader Frank De Maere aan. Lauren heeft zelf geen opleiding als goudsmid genoten, maar ze heeft wel oog voor design en zal sterk op haar vader kunnen leunen voor de eigenlijke productie van de sieraden. “Ik heb intussen behoorlijk veel kennis opgedaan over de producten waar we mee werken en ik zal me in de toekomst ook nog bijscholen”, vertelt Lauren, die haar activiteiten in de juwelenbranche zal blijven combineren met haar werk als pr-verantwoordelijke voor een bedrijf in Amsterdam. “Naast de bestaande collecties presteer ik ook een nieuwe collectie onder de naam La Trouvaille by Lauren De Maere. De naam La Trouvaille is de Franse vertaling voor de vondst of de schat en dat leek me hier wel toepasselijk. Met La Trouvaille heb ik de ambitie om lokaal, duurzaam én familiaal te werken, met oog voor een persoonlijke aanpak. De focus ligt op het online aspect, maar we plannen regelmatig pop-up events en bieden de mogelijkheid om op afspraak bij ons langs te komen. Alle juwelen zijn 18 karaat en worden gemaakt in het eigen atelier in Knokke. Ons eerste pop-up store evenement vindt plaats op 4 en 5 december op de huidige locatie hier in Knokke (Koninginnenlaan 7). Ik heb ook de intentie om in de toekomst nog op andere, boeiende locaties pop-up evenementen te organiseren.”

Alle info: https://latrouvaillejewelry.com/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.