Verpleger Robin (23) uit Meulebeke start als professioneel dronepiloot: “Vliegen werkt ontspannend”

Robin Debeuf bij zijn drone. (foto Luc)
Redactie KW

Uitdagingen zijn er om aan te gaan. Dat is ongetwijfeld de lijfspreuk van Robin Debeuf uit de Potentestraat. Hij werkt als verpleegkundige intensieve zorgen aan het Sint-Jozefziekenhuis in Izegem én sinds kort als professioneel dronepiloot voor foto- en videoreportages en inspectiefotografie.

“Na mijn humaniora koos ik resoluut voor een opleiding verpleegkundige in kritieke diensten”, opent Robin Debeuf (23). “Ik kom nu dagelijks in contact met zwaar zieke mensen en met een pak ingewikkelde toestellen die mensen in leven kunnen houden.”

“Werken binnen een intensieve dienst is dus niet alleen instaan voor je patiënt, maar betekent ook voortdurend zorgen voor de monitoring van alle ‘levensnoodzakelijke’ apparatuur. In mijn vrije tijd heb ik nu een bedrijfje opgestart dat zich specialiseert in de talrijke opdrachten die met drones uit te voeren zijn. De stap van mijn hoofd- naar bijberoep ligt zo voor de hand. In beide gevallen is een uiterste concentratie vereist en is een grote technische kennis en vaardigheid vereist van de toestellen waarmee je werkt. Doordachtzaamheid, zeker zijn van wat je doet en werken met een absolute accuraatheid zijn zowel in mijn hoofd- als bijberoep van levensbelang.”

Met paplepel meegekregen

“Het vliegen met schaalmodellen van vliegtuigen en helikopters heb ik met de paplepel van mijn pa Bernard meegekregen. Hij is lid van de modelvliegtuigclub OMAC en zo kon ik wekelijks mee naar het oefenveld om me te bekwamen in het besturen van al die toestellen. Tijdens mijn middelbaar onderwijs nam ik deel aan internationale competities helikopter vliegen.”

“Toen ik mijn hogere studies aansneed, kwam de hobby op de achtergrond te staan. Het was toen al duidelijk dat de beste piloten jongeren zijn tussen de 15 en de 20 jaar. Zij bezitten de beste reflexen, een eigenschap die van kapitaal belang is bij het besturen van modelvliegtuigen en -helikopters. Hetzelfde geldt voor het besturen van drones.”

Videoreportages

“Wie zich professioneel met drones wil bezighouden, moet goed beseffen dat iedere drone een verplichte opleiding vergt onderhevig aan gewichtsklasse van het toestel, risicofactoren bij het uitvoeren van opdrachten… Na een basisopleiding, gevolgd door een examen kwam dan de eigenlijke zware kost aan bod. Aerodynamica, wetgeving, meteo, alles wordt tot in de kleinste details uitgediept en dan volgt nog een examen in Brussel.”

“De doelstelling van mijn bedrijf DRUAS is vooral het realiseren van foto- en videoreportages zowel voor privépersonen als voor bedrijven. Ook het uitvoeren van allerhande inspectievluchten (controle zonnepanelen, antennes, maar ook in dienst van land- en tuinbouw, brandweer,…) behoren tot mijn werkdomein. Daar ik in het ziekenhuis werk in ongelijke shifts, betekent het vliegen voor me een echt relax moment.”

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier