Tweedehandsboetiek Frivool vestigt zich in de Langestraat in Brugge

In de Langestraat opende Femke Verfaille maandag de deuren van haar tweedehandsdamesboetiek Frivool. “Ik had eerder al een zaak in Sint-Kruis, maar wilde eigenlijk altijd al in de Langestraat terechtkomen. Dit is zo’n leuke, diverse straat”, zegt ze.

Femke Verfaille in haar nieuwe winkel in de Langestraat. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Femke Verfaille in haar nieuwe winkel in de Langestraat. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe

De Langestraat is en blijft een aantrekkelijke straat om met een nieuwe zaak te beginnen. Vooral bij (jonge) starters, voor wie de ‘grote’ winkelstraten niet haalbaar zijn, blijkt de straat gegeerd. Zo ook bij Femke Verfaille, die op maandag 4 januari de deuren opengooide van de tweedehandsdamesboetiek Frivool, met de leuke ondertitel ‘Tweedeglans.’

“De kledingsector is eigenlijk relatief nieuw voor mij, want ik werkte jarenlang in de psychiatrische instelling in Sint-Michiels als activiteitenbegeleider”, vertelt Femke. “Ik ben wel altijd geïnteresseerd geweest in kledij en accessoires én tegelijk ben ik ook wel milieu- en sociaal bewust. Dus ik ben tegen ‘verspilling’ en voor recyclage. Op die manier is het dus wel logisch dat ik uiteindelijk uitkom bij een tweedehandszaak, hé (lacht) .”

‘Passage’

“Ik had eerder al een gelijkaardige winkel, ook met de naam Frivool, langs de Maalse Steenweg in Sint-Kruis, maar dat was eigenlijk geen goede locatie. Daar passeren veel auto’s, maar dit soort winkel moet het meer hebben van mensen te voet, van ‘passage’, denk ik. En eigenlijk wilde ik al lang in de Langestraat terechtkomen om een zaak te runnen. Mijn zus en schoonbroer, Lieselot Verfaille en Christophe Delacourt, hebben iets verderop in de straat ook een zaak, café ‘t Hof van Beroep. De Langestraat is echt een heel leuke, diverse straat.”

Femke legt ons graag het ‘systeem’ van de zaak uit, want het gaat duidelijk niet om een klassieke boetiek. “Het concept is dat mensen zelf kledij, handtassen en schoenen komen aanbieden bij mij; wel altijd op afspraak. We komen overeen dat de spullen maximaal drie maanden in de zaak blijven. Op de verkochte producten krijgen de mensen die ze aanleverden veertig procent van de verkoopprijs en de kledij die dus niet verkocht werd wordt terug genomen. Een interessant systeem, aangezien de investeringskost heel beperkt is en ik eigenlijk nooit met een stock blijf zitten. De eerste dag zit er nu bijna op en ik ben best tevreden!”

>> Tweedehandsboetiek Frivool vind je in de Langestraat 42 in Brugge. Alle info op www.frivool.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.