Twee broers uit Poelkapelle beginnen op hetzelfde moment elk een eigen bedrijf

De broers Matthieu (31) en Arthur (23) Roussel staan sinds 1 maart beiden aan het hoofd van hun eigen zaak.© cm
De broers Matthieu (31) en Arthur (23) Roussel staan sinds 1 maart beiden aan het hoofd van hun eigen zaak.© cm
Redactie KW

De broers Arthur (23) en Matthieu (31) Roussel uit Poelkapelle staan sinds 1 maart beiden aan het hoofd van hun eigen zaak. Arthur is een koeltechnicus, terwijl broer Matthieu boringen en zaagwerken in beton doet. “Het is eerder toeval dat we op hetzelfde moment van start zijn gegaan, maar als het nodig is, dan helpen we elkaar.”

“Ik werkte in het bedrijf van mijn schoonvader, maar ik had al langer zin om voor mezelf te beginnen. Het opzet was om eerst in bijberoep van start te gaan, maar door omstandigheden sta ik nu al volledig op mijn eigen benen”, vertelt Matthieu. De dertiger, die zijn bedrijf Bomat (een samentrekking van boringen en Matthieu) noemde, doet alles wat te maken heeft met betonboringen. “Ik zaag en boor in beton. Het kan zowel om huizen, appartementen en industriebouw gaan. Ik boor kleine tot grote diameters, maar ik zaag bijvoorbeeld ook venster- of deurgaten uit in loodsen.” Voor dat werk is heel wat materiaal nodig en voor Matthieu een serieuze investering. “Maar dat hoort erbij”, zegt de man.

Grote ommezwaai

Matthieu was aanvankelijk slager. “Ik deed die job acht jaar lang in een zaak in Roeselare. Mijn vrouw werkte een jaar mee, maar na de geboorte van ons zoontje stopte ze. Het was gewoon veel te veel uren kloppen en ze wou dat niet meer doen voor ons kindje. Ook ik koos ten slotte voor ons gezin en hield de slagerij voor wat ze was.”

Het was voor Matthieu een hele verandering, maar al doende leerde hij de stiel. “Ik amuseer me meer dan toen ik in de slagerij werkte. Toen stond ik alle dagen tussen vier muren, terwijl ik nu constant de baan op ga. Je maakt daarbij wel eens wat mee en je ziet veel meer mensen.”

Wat Matthieu doet is niet voor iedereen weggelegd. “Je moet een beetje de knepen van het vak kennen”, klinkt het. “Je leert dit niet op school, je moet ervaring opdoen op de werf. Ik doe het echter heel graag, het is een beetje mijn passie.”

Uit de hand gelopen bijberoep

Broer Arthur is een koeltechnicus, die momenteel hoofdzakelijk aircosystemen en koelcellen bouwt. Ook hij werkte een tijd voor een baas. “Ik was in totaal vijf jaar aan de slag in een bedrijf in Roeselare”, klinkt het. “Zo’n 3,5 jaar geleden begon ik in bijberoep. Het was eigenlijk de bedoeling om op zaterdag hier en daar een beetje te helpen en wat kleine elektriciteitswerken uit te voeren. In het begin was dat nog te combineren met werken in dienstverband, maar het begon een beetje uit de hand te lopen. Het werd gewoonweg veel te veel, ik kreeg het niet meer allemaal rond. Mijn baas waarschuwde mij vorig jaar al dat het te zwaar werd. Hij wou niet dat ik vermoeid op het werk kwam nadat ik een heel weekend voor mezelf bezig was geweest.”

Goeie start

Beide broers starten hun zaak in volle coronacrisis, maar bang zijn ze niet. “Sinds het begin van de crisis is zelfs drukker geworden in onze branche”, zegt Matthieu.

“Bij mij is dat eveneens het geval. De mensen spaarden geld uit omdat ze niet op reis konden en ze investeren dat in iets anders, airco bijvoorbeeld. Ook de recente warme zomers dragen daartoe bij.”

Soms valt het voor dat de broers samen op pad gaan. “Het gebeurt wel dat Matthieu eens een gat moet boren voor mij”, zegt Arthur nog. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier