Tropiflora heropent na fusie als Famiflora De Panne: “Samen zijn we de grootste tuincentra van de Benelux”

Christophe Develtere, zaakvoerder van Famiflora, en dochtertje Oona. © Myriam Van den Putte MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Net voor corona gingen Christophe Develtere (37) en Bo Bossuyt (35) van Tropiflora een fusie aan met Famiflora Moeskroen. Door samen in zee te gaan, versterken ze hun marktpositie. De vestiging in Adinkerke draagt nu officieel de naam Famiflora De Panne en daar staan 35 medewerkers klaar om het de klanten naar hun zin te maken.

“Eenzelfde naam geeft een duidelijker beeld en eendracht maakt macht”, zegt Christophe lachend. “Onze nieuwe naam verwijst ook naar het familiale dat we willen beklemtonen.”

“Onze twee bedrijven hadden al veel raakpunten, daardoor kunnen we prima samenwerken. Ook onze vestiging ligt pal aan de Franse grens, en ook wij hebben een belangrijk deel Franse klanten. Famiflora is een vaste waarde onder de tuincentra en met elk een oppervlakte van meer dan 20.000 m² zijn we de grootste tuincentra van de Benelux.”

“We hebben een hele weg afgelegd sinds mijn tante en nonkel in 1967 hier de deuren van hun serres openden!”

Gitzwart jaar

“Ik stapte op mijn 18de mee in de zaak en werd in 2009 mede-eigenaar. Een tijd later namen mijn vrouw Bo en ik de zaak over.”

“Maar het jaar 2013 werd een gitzwarte pagina in de geschiedenis van Tropiflora. Door een kortsluiting werd twee derde van ons tuincentrum in de as gelegd. Een week later deden we weer open, maar we hebben toen de hele zaak grondig onderhanden genomen en gerenoveerd. Op een oppervlakte van 21.000 m² presenteren we nu een uitgebreid aanbod aan planten, dieren en decoratiemateriaal.”

“Onze fusie heeft heel wat voordelen. Samen kunnen we grotere volumes aankopen, ook in het buitenland zoals Spanje en Italië. We kopen rechtstreeks bij kwekers via de veiling en zo kunnen we onze producten tegen groothandelsprijzen aanbieden aan onze particuliere klanten. Voor iedereen een win-winsituatie.”

“Ons assortiment is nu nog groter dan vroeger. Voor de kinderen is er nu ook een ruim assortiment speelgoed. We hebben ook een sterke dierenafdeling met warm- en koudwatervissen, reptielen, knaagdieren, zangvogels…”

“We zetten in op beleving: we dompelen onze klanten onder in de onderwaterwereld die we hebben gecreëerd. In alle afdelingen moet er iets te beleven zijn!”

Belangrijke thema’s

“In onze decoratieafdeling spelen we natuurlijk in op belangrijke thema’s, zoals onze kerstmarkt die we binnenkort openen. Een van onze sterke troeven is ons shop-in-shopconcept waar vier bloemisten boeketten samenstellen volgens de wensen van de klant.”

Famiflora is 7/7 open, van 9 tot 12.30 uur en van 14 tot 18.30 uur; Duinhoekstraat 143, Adinkerke; 058 41 10 08; www.famiflora.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier