’t Gouden Klokje tikt voor het laatst: Inbraak is er te veel aan voor horlogemaker Michiel Rommelaere (78)

Michiel Rommelaere (78) van ’t Gouden Klokje kreeg afgelopen weekend inbrekers over de vloer. (foto PM) © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Na 45 jaar horlogemaker te zijn geweest in de Vuurtorenwijk in Oostende, houdt Michiel Rommelaere (78) het voor bekeken. Een drieste inbraak zaterdagnacht deed hem de knoop doorhakken. “Natuurlijk ga ik het missen, maar mijn zaak is leeggeroofd. Het zou minstens 10.000 euro kosten om te herstarten, en dan met de daver op het lijf te zitten dat ze opnieuw zouden toeslaan”, zucht Michiel van ‘t Gouden Klokje.

“Toen ik zondagmorgen wakker werd, zag ik dat mijn portefeuille en de sleutels van mijn auto verdwenen waren van op de keukentafel. Ook de deur naar mijn horlogewinkel stond open. Meer nog, die was met grof geweld opengebroken”, vertelt Michiel. Hij is al meer dan 45 jaar uitbater van ‘t Gouden Klokje in de Voorhavenlaan, zijn levenswerk, zeg maar. “Ik heb helemaal niets gehoord zaterdagnacht en lag blijkbaar erg vast te slapen. Er bleken meer dan 100 uurwerken gestolen, telkens van een waarde tussen de 60 en 100 euro. Maar veel erger nog is de diefstal van mijn Ford Galaxy en mijn portefeuille”, gaat hij verder.

Michiel telde vier jaar geleden 50.000 euro neer voor zijn toen gloednieuwe wagen, met tal van technische snufjes zoals automatisch parkeren. “Een ramp. Op die manier ben ik immobiel en kan ik nergens meer heen. Ik moet naar de winkel kunnen gaan om inkopen te doen. Ook de diefstal van mijn portefeuille valt mij erg zwaar, want ik ben al mijn papieren en kaarten kwijt. Die bankkaarten zijn inmiddels geblokkeerd, maar ik moet alles opnieuw aanvragen, net zoals mijn identiteitskaart, rijbewijs en andere documenten. Een enorme rompslomp, om tegenop te zien”, aldus Michiel.

Op mijn 78ste loont het niet meer om te investeren in extra dure beveiliging

Getraceerd in Brugge

De politie kwam zondag ter plaatse voor de vaststellingen en stuurde ook het labo voor een sporenonderzoek. “Mijn wagen zou al in Brugge zijn getraceerd, vermoedelijk op de snelweg richting Brussel. Ik hoop dat de politie mijn wagen terugvindt en wacht voorlopig nog om een nieuwe wagen te kopen”, houdt hij de moed er nog in. Maar hoe dan ook heeft Michiel een serieuze klap gekregen.

“Het is al de derde inbraak in mijn zaak. De vorige inbraak dateert van november 2018. Toen besloot ik al om geen goud meer te verkopen omdat dat inbrekers aantrekt. Toch hebben ze opnieuw toegeslagen, mogelijk dezelfde daders. Dit keer is het merendeel van mijn uurwerken meegenomen. Er zijn nog amper een 15-tal uurwerken over en wat hangertjes. Indien ik opnieuw zou starten, zou ik nog eens 10.000 euro in mijn zaak moeten pompen: om dan met de daver op het lijf te lopen dat ze opnieuw zouden toeslaan. Ik heb dus besloten om er mee op te houden. Met pijn in het hart, weliswaar”, zegt de nog erg kwieke 78-jarige Michiel.

Voorgoed dicht

Er hangt nu een bordje met ‘totale uitverkoop’ bij ‘t Gouden Klokje. “Natuurlijk ga ik het missen”, zegt de kranige man nog. ‘t Gouden Klokje houdt er dus op 1 januari voor goed mee op.

“Ik weet nog niet waar ik me vanaf dan mee bezig zal houden, maar op mijn leeftijd loont het de moeite niet meer om nog te investeren in beveiliging allerhande. Vooral het contact met de klanten moeten missen, daar zal ik het zwaar mee hebben. Maar goed, de beslissing staat vast. Ik kan toch terugkijken op een mooie carrière.” (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier