Streekproducten met trappist Westvleteren dreigen verloren te gaan nu bakker geen overnemer vindt

Pedro Ameel (47) uit Koksijde werkte 23 jaar met hart en ziel in zijn bakkerij bij de molen van Oostvleteren. Hij bereidde er mousse, schuimtaart en marshmallows op basis van de wereldvermaarde trappist van Westvleteren. Door het harde labeur begint zijn lichaam af te takelen en moet Pedro een overnemer vinden, maar dat is na vier maanden nog niet gelukt.

© (Foto TP)
© (Foto TP)

Samen met zijn vrouw Wendy nam Pedro in 1997 de bakkerij over aan De Kortekeer in de Vleterse deelgemeente Oostvleteren. Doorheen de jaren verfijnde hij enkele eigen streekspecialiteiten met het wereldberoemde trappistenbier van de Sint-Sixtusabdij uit de naburige deelgemeente Westvleteren. “We hebben jarenlang gelobbyd bij de broeders om hiervoor toestemming te krijgen”, vertelt Pedro. “Eerst stelde ik een dessert samen met dooiers, room, suiker en trappist. Deze luchtige ‘Mousse Trappist Westvleteren 12°’ werd geserveerd in glaasjes. Daarna verrijkte ik de bladerdeegbodem en pudding van een schuimtaart met eiwitschuim en trappist. De derde specialiteit zijn huisgemaakte marshmallows op basis van het trappistenbier.”

Pedro werd de laatste jaren geconfronteerd met de ene kwaal na de andere. “Ik had onder meer een hernia, tennisellebogen en scheurtjes in de pezen van mijn schouders. Mijn rechterschouder werd enkele weken geleden geopereerd en er is nog een tweede operatie gepland aan de linkerschouder. Onze dochter is vijftien en volgt een bakkersopleiding, maar ik kan helaas niet meer wachten tot zij klaar is om de zaak over te nemen. Met pijn in het hart hebben we de bakkerij in oktober vorig jaar te koop gezet.”

Voorlopig blijft het wachten op een overnemer. “Als de zaak overgenomen wordt, krijgen ook onze streekspecialiteiten een nieuw leven. De overnemer moet wel voldoen aan de regels van de abdij. We zijn bereid onze recepten en vakkennis over te dragen. We hopen dat ze zo opnieuw op de markt komen, want ze zijn felbegeerd. Op feestdagen kregen we telkens honderden bestellingen van mensen tot ver buiten Vleteren. We gingen ze ook aanbieden op de jaarlijkse Zoetemarkt in Kemmel, telkens een groot succes. Het zou heel spijtig zijn als onze specialiteiten met trappistenbier zouden verdwijnen.”

(TP

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.