Stokoude, peperdure whiskey passeert kort in Moorsele

© HV
Redactie KW

Top Malts is slechts enkele weken actief in de Rozenstraat in Moorsele maar zaakvoerder Martin Coene kon trots twee flessen van de oudste whisky op vat presenteren die helaas niet voor uw of mijn portefeuille bedoeld zijn.

Tachtig jaar geleden, op 3 februari 1940, hadden ze bij Glenlivet een geniaal idee. We houden enkele van onze vaten zo lang mogelijk bij. Dit is geen evidente opdracht, want elk jaar verliest een vat enkele procenten alcohol, en whisky die moet minstens 40% bevatten. Op 5 februari 2020 werd het vat gebotteld. Dit kon enkel omdat de omgeving ideaal is, het vat goed gesloten blijft en natuurlijk de smaak evolueert.

93.000 euro

Ondertussen hebben ze er bij Glenlivet alles aan gedaan om van dit kleinood iets uitzonderlijks te maken. Een kristallen decanter, een soort karaf. Een luxedop met extra dichting, een prachtige zwarte doos waarin een eikenhouten kist die openschuift en de Glenlivet Gorden & MacPhail Generations 80 years blinkt als een briljant. Die diepe kleuren verraden een complexe bijzonderheid. Dit mag wel voor een prijs van 93.000 euro. De karaf werd ontworpen door de internationaal gelauwerde architect, David Frank Adjaye OBE RA. Top Malts kon er twee bemachtigen en die zijn natuurlijk al verkocht. De identiteit van de kopers blijft discreet.

Bijzonder is dat Glenlivet oog heeft voor een duurzame toekomst. De opbrengst van een fles in Hong Kong – 165.000 dollar – wordt geschonken aan Trees for Life, een project van herbebossing. Zo zijn de materialen die gebruikt zijn voor de eikenhouten kist volledig duurzaam. En dit heeft er misschien mee te maken dat 1940 ook het geboortejaar zou zijn van ene Pinocchio.

Beleggen

Martin staat te glunderen naast dit exquis, uitzonderlijk product en gelooft er in dat enkele van deze flessen toch zullen gedronken worden. De meeste zijn om mee te beleggen weet hij maar misschien hoopt hij wel om ook eens zijn lippen te kunnen zetten aan deze oudste whisky op vat ter wereld.

(HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.