Standaard Boekhandel Wevelgem verhuist naar vroegere Zeeman

Annelies Vereecke en moeder Maria Vanelslander waren jarenlang het gezicht van de StrandaardBoekhandel in Wevelgem.©wilfried Ossieur
Annelies Vereecke en moeder Maria Vanelslander waren jarenlang het gezicht van de StrandaardBoekhandel in Wevelgem.©wilfried Ossieur
Redactie KW

Wie op zoek gaat naar het perfecte boek of kaartje kan nog tot eind deze maand rekenen op het enthousiaste advies van Annelies. Op 30 juni stopt ze als zelfstandig uitbater van de lokale Standaard Boekhandel. Die verhuist naar het pand ernaast, en niet – tot grote tevredenheid van Annelies – naar de rand van de gemeente. “Dat zou geen goede zaak geweest zijn voor mijn vele, trouwe klanten.”

De geruchtenmolen draaide al langer, Annelies Vereecke (42) zou een punt zetten achter vijftien jaar Standaard Boekhandel in Wevelgem. Als zelfstandig uitbater bouwde ze die uit tot een gezellige winkel waar je je onmiddellijk welkom voelt. ‘Zou er nog wel een Standaard Boekhandel blijven in Wevelgem?’, klonk het bezorgd. ‘Kijk maar naar Menen, waar de winkel na zoveel jaren diende te sluiten.’

Het is in grote mate aan Annelies te danken dat het niet zover gekomen is. Enkele jaren geleden lagen de plannen op tafel om de winkel uit het centrum te verplaatsen naar het winkelcentrum aan de rand. “Daar heb ik me hevig tegen verzet”. Haar ogen schieten nog altijd vuur als ze aan die periode terugdenkt. “Ik kon dat mijn vele trouwe klanten niet aandoen die hier hun tijdschrift of een boek kochten of hun Lotto geluk probeerden.”

Gesmeerde tandem

Uiteindelijk besloot de hoofdzetel om de huur van het huidig pand niet te verlengen, maar toch in het centrum te blijven. De winkel verhuist naar het naburig pand waar vroeger de Zeeman was. Het besluit van Annelies stond ondertussen wel vast. Die heisa, maar vooral dat het tijd was om uit te kijken naar nieuwe uitdagingen, deed haar besluiten om te stoppen. “Al die jaren kreeg ik veel hulp van mijn mama Maria en van Francine Cardinael. Mama wordt 70, Francine had me ook al te kennen gegeven dat ze aan wat rust toe was. We waren een gesmeerde tandem. Het was dus tijd om te stoppen, maar ik zal mijn klanten en mijn boekenvrienden zo missen.”

Of hoe ze het schrijft in een bericht naar haar klanten: ‘Het was fijn en deugddoend jullie keer op keer terug te zien in mijn zaak. Het gaf voldoening om jullie tussen alle boeken te zien snuisteren en jullie bij te staan in de zoektocht naar het juiste boek. Na 15 mooie jaren wordt 30 juni mijn laatste ‘Standaard’ dag. We zullen elkaar missen. Maar vergeten? Nee! Ik wens iedereen uit de grond van mijn boekenhart te bedanken voor de jaren van wederzijds vertrouwen. En hopelijk nog tot een dezer dagen.’

Een goedendag en een glimlach

Vanaf 1 juli komt er een nieuwe uitbater, maar wie het precies wordt zal pas later worden aangekondigd. Het was even zoeken naar een vervanger. De winkel is 6 dagen op 7 geopend van 9 tot 18 uur. De winkelbel draait overuren. Enkele klanten komen hun lottowinst checken. Voor de een staat Annelies klaar met een grapje. “Zullen we de winst delen?”. Bij de ander toont ze zich empatisch. ‘Hoe is het nu met je hondje, Agnès, gaat het al wat beter?’ Een andere klant komt net aandraven met enkele boeken die als geschenk dienen verpakt te worden. Een oma is op zoek naar het gepaste verjaardagskaartje. “Annelies, welk kaartje zou jij sturen naar een meisje van 17?”

“Het was tijd om te stoppen, maar ik zal mijn klanten zo missen”

Velen hebben de tijd en ze weten dat Annelies de tijd neemt. Bovendien weet ze precies het goede antwoord te geven. Tussendoor neemt ze de telefoon op terwijl een of andere leverancier staat te wachten met twee karren vol boeken die uitgepakt moeten worden. Hoe druk het ook is, niemand komt binnen zonder een goedendag en een glimlach. “Ik zal de vele sociale contacten missen”, zucht ze. “Nu druk ik even op de pauzeknop. Er komt natuurlijk meer tijd vrij voor mijn kinderen. En kan ik al eens vaker een boek lezen. Ik lees nu al veel, zowel thrillers als romans. Mijn favoriete auteur is Lucinda Riley, met haar reeks over de zeven zussen.”

Santa Montefiore

Er zijn heel wat mooie momenten geweest, de voorbije vijftien jaar. “Jaarlijks nodigde ik een of meerdere auteurs uit om hun nieuwe boek voor te komen stellen, in aanloop naar de boekenbeurs”, zegt Annelies. “Sandra Bekkari, Piet Huysentruyt, Carll Cneut, Pascale Naessens, Pieter Aspe, lokale schrijvers zoals Koen D’Haene, Christophe Declercq, Evelien Vanhaverbeke, Leen Dendievel en Bart Van Loo zijn hier op bezoek gekomen. Te veel om op te noemen. Soms weken we uit naar salons Cortina, zoals toen de Noorse prinses Martha Louise en Ingeborg een lezing kwamen geven. Dankzij een goede samenwerking met uitgeverij Lannoo kwam zelfs de wereldwijd bekende Santa Montefiore langs. De avond voor de boekenbeurs gaf ze in de Cortina een lezing. Een absoluut hoogtepunt. Die dagen gaven een meerwaarde aan de winkel, ik hoefde dat niet te doen, maar telkens weer merkte ik dat mijn klanten er plezier aan beleefden. En ikzelf ook!”

Op 30 juni sluit Francine de deur van haar Standaard Boekhandel voor de laatste maal. De dag daarop, op 1 juli, wordt ieder boek geïnventariseerd, klaar voor de volgende uitbater die vanaf 1 juli de zaak overneemt. “Ik hoop dat de nieuwe uitbater mijn klantjes goed blijft verzorgen, En ik verdwijn niet uit Wevelgem”, lacht ze. “Mijn ouders wonen hier nog, mijn jongste dochter loopt hier nog school en ik blijf de lokale middenstand steunen. We zien elkaar nog!” (SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier