Specialist in luchtvaartchemicaliën pakt uit met wereldprimeur

Jochen Rosseel, Robbe Vangheluwe en Dieter Vervaeke.© gf
Jochen Rosseel, Robbe Vangheluwe en Dieter Vervaeke.© gf
Redactie KW

Aero-Sense, een Roeselaarse KMO gespecialiseerd in chemicaliën voor de luchtvaartindustrie heeft een wereldprimeur beet. Voor het eerst heeft een luchtvaartinsecticide groen licht gekregen voor gebruik in de gehele Europese Unie. Aero-Sense geniet daarbij grote interesse van internationale luchtvaartbedrijven. Door de forse groei is het bedrijf op zoek naar extra personeel en bouwt het meteen ook een nieuw hoofdkantoor.

Wie al eens een vlucht nam van een tropische bestemming naar Europa zal het misschien al gezien hebben. Net voor het opstijgen ofwel net voor het landen spuit het cabinepersoneel enkele aerosols leeg in de vliegtuigcabine. Deze spuitbussen bevatten een insecticide dat voorkomt dat muggen en andere potentieel gevaarlijke insecten de vlucht overleven en zo in onze contreien ziektes verspreiden.

Een essentiële taak, zo blijkt, want vorig jaar kwam een koppel uit de buurt van Zaventem nog te overlijden aan malaria. De enige aanneembare verklaring hiervoor was dat een exotische malariamug via de luchthaven in ons land werd binnen gebracht. Om dergelijke triestige voorvallen te voorkomen, worden vluchten vanuit risicobestemmingen doorgaans grondig gedesinsecteerd.

“Helaas gebruiken veel luchtvaartmaatschappijen nog steeds insecticiden in hun cabines die niet toegelaten zijn onder de Europese biocidewetgeving én daarnaast ook verre van duurzaam zijn”, zegt Jochen Rosseel, COO van Aero-Sense. Aero-Sense daarentegen heeft een wereldwijde primeur beet, want de EU heeft een van hun insecticiden groen licht gegeven voor gebruik in de hele EU. “Dat betekent dat onze insecticiden 100 procent getest zijn op veiligheid van de passagiers en cabinepersoneel. Bovendien gebruiken wij een niet-ontvlambaar drijfgas in onze spuitbussen dat zorgt voor een 99,9 procent lagere impact op de klimaatopwarming vergeleken met alternatieve producten”, vult Rosseel nog aan.

Internationale groei

Sinds de lancering hebben enkele internationale luchtvaartmaatschappijen al interesse geuit. Logisch, want de coronacrisis heeft veilig en duurzaam vliegen nog hoger op de prioriteitenlijst gezet. Door de grote interesse zoekt Aero-Sense nog extra personeel zoals bijvoorbeeld een logistiek bediende.

(Lees verder onder de foto)

 © gf
© gf

“Vorig jaar zagen we onze omzet met 33 procent stijgen, terwijl de luchtvaartsector toch rake klappen kreeg het afgelopen anderhalf jaar. Vanwege onze internationale groei hebben we nood aan iemand om onze verschepingen in goede banen te leiden”, zegt Rosseel nog. “Bovendien start binnenkort de bouw van onze nieuwe productiesite op het industrieterrein in Rumbeke. We zijn klaar voor jaren van groei.”

In 95 landen

Naast insecticiden produceert het bedrijf ook diverse dooimiddelen voor het ijsvrij maken van vliegtuigen en landingsbanen. Het bedrijf beschikt ook over een uitgebreid gamma van luchtvaartspecifieke desinfectiemiddelen, reinigings- en onderhoudsproducten voor zowel privévliegtuigen als passagierstoestellen. Aero-Sense heeft klanten in 95 landen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.