https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Slagerij Ranson uit Sint-Andries scoort op Eurobeef in Kortrijk Xpo: “Trots op eigen salami’s”

(foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Van spek en vleesbrood over kipfilet tot drie soorten salami: kwaliteitsslager Kristof Ranson (44) werd op de Meat Expo in Kortrijk bedolven onder de gouden medailles. “Een mooie bekroning op ons werk”, zegt hij trots.

Meat Expo is een vakbeurs voor slagers en traiteurs die al voor de zeventiende keer werd gehouden in Kortrijk Xpo. Elk jaar vinden er ook verschillende vakwedstrijden plaats. Eén daarvan is de wedstrijd Eurobeef. Kristof Ranson, van de gelijknamige slagerij Ranson langs de Gistelse Steenweg, geniet nog na van alle eer die hem daar te beurt viel.

Hij deed met twaalf producten mee en viel met alle twaalf in de prijzen. “Twee keer brons, vier keer zilver en zes keer goud”, glundert hij. Vooral dat laatste is voor Kristof een grote opsteker want het zet een van zijn voornaamste specialiteiten in de kijker.

“Mijn pepersalami, fijnkostsalami en Duke of Berkshire – een speciaal varkensras met een uitgesproken smaak en malsheid – werden alle drie met goud bekroond. Ik kreeg er zelfs een beker voor. Je moet weten dat er niet zoveel slagers zijn die nog zelf hun salami maken. Dat komt omdat het zo moeilijk is: het rijpingsproces is erg delicaat. Ik doe het al twintig jaar en leer nog elke dag bij”, aldus Kristof.

Zijn overwinningsronde op de Meat Expo is voor Kristof een mooie bevestiging: “Zo zien onze klanten óók nog eens dat ze hier een eerlijk product krijgen. Ik probeer mezelf ermee te onderscheiden van de grootwarenhuizen.”

De Oscars

De Eurobeef awards zijn volgens Kristof zo’n beetje de Oscars van de slagerswereld. “Bij het grote publiek doen ze misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar onder slagers is de wedstrijd alleszins goed gekend. Dit jaar werden er meer dan 800 producten gekeurd; die twaalf medailles zijn dus niet niks”, zegt hij.

Een paar jaar geleden deed Kristof ook al eens mee. “Ik sleepte toen onder andere goud in de wacht met mijn beenham. Als beenhouwer is het leuk om daarmee te kunnen uitpakken, want de echte zijn stilaan een uitstervend ras aan het worden. De slagers die bijvoorbeeld nog zelf salami maken, zijn in Brugge op één hand te tellen”, weet Kristof.

Ondertussen stevent zijn slagerij af op een eeuwfeest – Kristof is de vierde generatie – maar hij is mee met zijn tijd. “We zitten ook op Instagram en dat werpt z’n vruchten af. Als we een nieuw product in huis hebben, wordt dat ook opgepikt door een jonger publiek”, klinkt het.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.