Seppe Vanbelle poetst je schoenen als nieuw: “Veel schoenen kunnen nog gered worden”

“Met een goede behandeling kan de levensduur van de schoen verlengd worden”, vertelt Seppe Vanbelle.© (Foto Davy Coghe)
“Met een goede behandeling kan de levensduur van de schoen verlengd worden”, vertelt Seppe Vanbelle.© (Foto Davy Coghe)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Een zelfstandige activiteit als schoenenpoetser, is dat nog van deze tijd? Seppe Vanbelle (26) denkt alvast van wel. “Het is meer dan zomaar een potje schoenpoets opentrekken. Ik geef je schoenen echt een tweede leven en ze blinken meer dan toen je ze net kocht”, klinkt het.

Het begon voor Seppe Vanbelle – zoon van bakkerij Vanbelle destijds in de Philipstockstraat – allemaal in december vorig jaar toen hij net een paar elegante schoenen had gekocht en ermee door de regen moest wandelen. Zijn schoenen leken meteen naar de vaantjes. “Maar daar wilde ik me niet zomaar bij neerleggen. Ik besloot te onderzoeken hoe ik mijn nieuw paar schoenen kon renoveren”, zegt Seppe.

Reinigen en voeden

“En wat bleek: met de nodige producten en aangeleerde technieken kreeg ik mijn schoenen nog mooier en meer blinkend dan toen ik ze voor het eerst gekocht had. Zo kwam ik dus op het idee voor Brazos by Vanbelle en kan ik ieders schoenen een tweede leven geven.”

Seppe wijst erop dat het veel meer is dan een potje schoensmeer opentrekken om de schoenen mee in te wrijven. “We gaan het leder van de schoen volledig strippen en reinigen, voeden, kleuren en poetsen tot glans of hoogglans. Indien de zool ook uit leer bestaat zal die ook worden geïmpregneerd met natuurlijke olie om slijtage tegen te gaan. Er zijn verschillende formules mogelijk; zo kunnen we ook nieuwe schoenen een behandeling geven zodat die een goede start kunnen maken. Nieuwe schoenen zien er wel prachtig uit maar zijn doorgaans ondermaats beschermd tegen de natuurelementen. Met een goede behandeling kan de levensduur van de schoen aanzienlijk verlengd worden. Ook zaken als een zool of een hak vervangen kunnen we regelen. Daarvoor werken we dan samen met een ervaren schoenhersteller.”

Jaarlijks belanden naar schatting 300 miljoen paar schoenen op de vuilnisbelt

Seppe werkt nu nog vanuit een pop-uplocatie in de Gulden-Vlieslaan 36 maar moet op zoek naar een nieuwe locatie – uiterlijk tegen het einde van de zomer – gezien de site daar wordt omgevormd tot een groot woonproject.

“In mijn concept speelt ook duurzaamheid en milieubewustzijn een grote rol. Jaarlijks belanden naar schatting 300 miljoen paar schoenen op de vuilnisbelt en het kan tot wel 1.000 jaar duren vooraleer sommige schoenzolen afgebroken zijn. Maar veel paar schoenen kunnen mits de nodige zorg en vakmanschap nog gered worden en dat is dus net wat wij doen”, besluit Seppe.

Meer info: www.facebook.com/BrazosByVanbelle

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier