Scharlaeken Handwerk uit Brugge houdt uitverkoop: “Onze zaak bestond maar liefst 217 jaar”

Scharlaeken Handwerk gaat dicht in februari. (foto Davy Coghe)
Piet De Ville

Scharlaeken Handwerk, een familiebedrijf dat opgericht werd in 1804, houdt grote uitverkoop en sluit eind februari de deuren. “Ik ben al vijf jaar over mijn pensioenleeftijd, dus het mag wel eens, hé”, lacht zaakvoerder Jan Vandenweghe (70).

Jan Vandenweghe, de steeds goedlachse zaakvoerder van Scharlaeken Handwerk, wil alvast één zaak duidelijk maken bij het begin van ons gesprek.

“Het is Scharlaeken Handwerk, hier in de Philipstockstraat, dat stopt en dus niet Textiel Scharlaeken, dat door mijn vrouw Christine Kemp in de Smedenstraat wordt uitgebaat”, vertelt Jan. “Mijn vrouw vroeg me dat nog even te benadrukken want er zijn nu al klanten die vragen stellen.” Bij deze.

Rijke geschiedenis

Sowieso verdwijnt er met de stopzetting van Scharlaeken wel een stuk Brugse traditie. Het bedrijf is namelijk nog steeds in handen van dezelfde familie en dat sinds 1804, zo weet Jan. “Mijn grootmoeder heette Scharlaeken met haar familienaam. En het was Jules Scharlaeken, haar vader, die in 1886 de zaak overnam van zijn vader in de Philipstockstraat, toen nog in het pand met huisnummer 7.”

“Ik ben veel later zelf ook opgegroeid in die winkel met bijhorende woning. In 1981 heb ik dan het pand ernaast, nummer 5 waar we nu nog altijd actief zijn, aangekocht. Al die jaren kon je bij Scharlaeken dus terecht voor breigaren, wol, naald en draad, stoffen, kantkussens en patronen. Kortom, alle mogelijke benodigdheden voor wie graag bezig is met handwerk. Maar ook voor mooie op maat gemaakte tafelkleden ben je hier aan het goede adres.”

“Aanvankelijk combineerden we dit aanbod nog met textiel en dan vooral nachtmode en bed- en badlinnen. Maar de winkel barstte zo eigenlijk uit haar voegen en in 1991 hebben we dat assortiment ondergebracht in een afzonderlijke winkel in de Smedenstraat 20. Of ik zelf kan breien, naaien of kantklossen? (lacht) Dat wordt me heel vaak gevraagd. Soms zeg ik ja, soms zeg ik nee. Maar eerlijk, neen. Eigenlijk speelt dat ook niet echt een rol. Het belangrijkste is dat ik mijn producten ken en weet waarom ze de juiste kwaliteiten hebben.”

Vrouwelijk publiek

Een winkel met toebehoren voor handwerk trekt nog steeds vooral een vrouwelijk publiek en dat weet Jan maar al te goed. “Op een textielbeurs vroeg iemand me eens waarom ik voor deze job heb gekozen. Omdat ik dan alle dagen tussen de vrouwen zit, zo antwoordde ik haar. (lacht)”

Ik doe het nog altijd heel graag en ik neem eind februari afscheid van Scharlaeken Handwerk. Ik hoop iets meer te genieten van meer vrije momenten. Ik heb overigens al een huurder voor het pand: er komt straks een mooie schoenwinkel in dit beschermd gebouw.”

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.