Sander (28) neemt bakkerij Strynckx in Sint-Kruis na meer dan veertig jaar over: “Deze zaak heeft sterke reputatie”

Sander Tilleman, Marc Strynckx, Leen Vanderhaeghen en Martine Strynckx. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Marc Strynckx (67) en Leen Vanderhaeghen (65) geven na meer dan veertig jaar uitbating hun bakkerij langs de Moerkerkse Steenweg uit handen. Sander Tilleman (28), afkomstig uit Lapscheure, start vanaf 2 oktober onder de naam Bakkerij Santil.

Wie nog een brood, enkele boterkoeken of een stukje gebak willen kopen bij Marc en Leen van bakkerij Strynckx langs de Moerkerkse Steenweg, wacht daar best niet al te lang mee. Op 29 september trekken ze daar voor het laatst de deur achter zich dicht. Het pensioen is welverdiend na een loopbaan van zo’n vijfenveertig jaar waarvan eenenveertig jaar als uitbaters van hun eigen bakkerij. Bakker Marc Strynckx is afkomstig uit Izegem maar kwam naar Brugge om in Ter Groene Poorte de bakkersopleiding te volgen.

Liefde in bakkerij

“Na mijn opleiding kon ik via een vertegenwoordiger aan de slag in een bakkerij in Knokke waar ik korte tijd werkte. Ik heb ook vier jaar bij de bekende bakkerij Vanbelle in de Philipstockstraat, in de Brugse binnenstad dus, gewerkt. Die bakkerij bestaat nu niet meer maar ik heb daar wel veel geleerd”, vertelt Marc. Het is echter tijdens een korte tewerkstelling bij bakkerij Commeine in de Langestraat in Brugge dat Marc zijn latere echtgenote Leen Vanderhaeghen leerde kennen. “Ik hielp daar toen mee in de winkel en het was echt wel liefde op het eerste gezicht”, weet Leen. “In 1979 zijn we hier dan samen begonnen met de bakkerij in de Moerkerkse Steenweg 396.”

“Het was eigenlijk echt wel nog een ouderwetse bakkerij, met verouderde machines, toen wij erin kwamen”, vult Marc aan. “De zaak was niet meer erg in trek maar we zijn er toch behoorlijk snel in geslaagd een ruime schare klanten aan te trekken. Dat deden we vooral door een constante hoge kwaliteit te bieden. Vooral het boerenbrood was bekend en gegeerd. Ik mag het zelfs al jarenlang leveren aan restaurant Siphon in Oostkerke. Mijn uitgangspunt is altijd geweest: liever een kleiner assortiment aanbieden dat van topkwaliteit is dan allerlei soorten van mindere kwaliteit.”

“Dat geldt ook voor onze patisserie. Daarbij focussen we ons op het zogenaamde drooggebak, zoals carré confitures en frangipane”, stelt Leen op haar beurt. Marc en Leen hebben vijf kinderen – waarvan de oudste zoon jammerlijk overleden is – maar niemand heeft interesse om de bakkerij verder te zetten.

Alles zelf maken

“We maakten het nooit echt publiek bekend dat we een overnemer zochten maar via een tussenpersoon, actief in de immobiliën, kwamen we in contact met Sander Tilleman”, stelt Leen.

“Ik kende deze bakkerij niet maar het is wel zo dat ik na tien jaar als bakker in loondienst – waarvan negen jaar in Maldegem en een jaar in Knokke – voelde dat het tijd was voor mij om zelfstandig aan de slag te gaan”, vertelt Sander. “Op 2 oktober ga ik van start onder de naam Santil, een samentrekking van mijn voor- en familienaam. Ik heb niet de intentie om vlug veel te gaan veranderen hier in deze zaak met een sterke reputatie en ruim cliënteel. Sowieso zal ik alles zelf maken, als ik het moet inkopen, bied ik het liever niet aan.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier