https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Samenstelling Bel20 wijzigt: Barco gaat, Melexis komt

CEO Francoise Chombar van Melexis ziet de goede resultaten beloond met een plaats in de Bel20.©BENOIT DOPPAGNE BELGA
CEO Francoise Chombar van Melexis ziet de goede resultaten beloond met een plaats in de Bel20.©BENOIT DOPPAGNE BELGA
Bron: Belga

De Kortrijkse beeldvormingsspecialist Barco verdwijnt vanaf 22 maart uit de Bel20, de sterindex van de Brusselse beurs. De samenstelling verandert en Barco maakt samen met bankgroep ING plaats voor hoogspanningsnetbeheerder Elia en de Ieperse chipproducent Melexis.

De West-Vlaamse vertegenwoordiging in de Bel20 blijft ongewijzigd. Terwijl Barco er uitgewipt wordt, doet de Ieperse producent van chips Melexis de intrede in het kransje van steraandelen.

Barco betaalt het gelag van een moeilijk jaar. Belangrijke markten waarin het Kortrijkse technologiebedrijf actief is – zoals de bioscopen – hadden zwaar te lijden onder de coronabeperkingen.

Select clubje

Het bedrijf leed een verlies van 4,4 miljoen euro. Na een piek op bijna 35 euro in februari vorig jaar, noteert het aandeel Barco nu rond de 20 euro. Barco verschuift vanaf 22 maart naar de Bel Mid-index. ING verdwijnt dan weer uit de Bel20 omdat de Nederlandse groep niet langer voldoende Belgisch getint is.

De coronabeperkingen hebben ook voor Barco gevolgen.©KURT DESPLENTER BELGA
De coronabeperkingen hebben ook voor Barco gevolgen.©KURT DESPLENTER BELGA

Eén van de twee vrijgekomen posities in het selecte clubje wordt ingenomen door Melexis. De Ieperse producent van chips voor vooral de autosector – elke nieuwe wagen bevat volgens het bedrijf gemiddeld 13 van zijn chips – kon vorig jaar de omzet nog met 4 procent opkrikken tot 507,5 miljoen euro. Het aandeel, dat begin 2020 rond 65 euro hing, piekte midden februari dit jaar net onder 100 euro. Momenteel noteert het net boven 80 euro.

Voor Elia, dat de andere vrijgekomen plaats zal innemen, betekent het een terugkeer naar de Brusselse sterindex. De hoogspanningsnetbeheerder werd in maart 2012 al eens opgenomen in de Bel20.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.