Nicolas stond als ondernemer in het oog van een mediastorm

Nicolas Cuypers heeft een jaar vol negatieve media-aandacht achter de rug.© MV
Nicolas Cuypers heeft een jaar vol negatieve media-aandacht achter de rug.© MV
Redactie KW

Nicolas Cuypers, oprichter en zaakvoerder van Life Bvba en Life Solutions heeft er al een druk jaar opzitten. In Zulte is hij vooral bekend als voorzitter van de N-VA, maar door de levering van de destijds broodnodige mondmaskers, haalde Nicolas de nationale pers. Toen een van deze leveringen afgekeurd werd door de overheid, gingen de poppen aan het dansen. Hoe is Nicolas Cuypers van zijn opleiding aan de koksschool tot in het oog van deze storm beland en hoe gaat het nu?

Life bvba handelt normaliter in AED-toestellen, een wel heel specifieke nichemarkt. Hoe ben je daarin beland?

“Ik heb mijn opleiding eigenlijk aan de koksschool gevolgd en heb vroeger ook enkele jaren in de horeca gewerkt, zowel in de zaal als in de keuken. Maar na enkele jaren werd het mij duidelijk dat die wereld toch niets voor mij was. Toen ben ik in een commerciële functie gestapt bij een bedrijf.”

“Ik ben pas als zelfstandige begonnen in 2014, toen begon het te kriebelen om zelf te ondernemen. Ik had in mijn toenmalige job ook al veel verantwoordelijkheid en ik wou voor mezelf te beginnen. Ik vond het ook belangrijk om iets op te bouwen voor de kinderen. Ik denk dat dat voor veel ondernemers een belangrijke drijfveer is.”

“Maar toen bleef de vraag wat ik dan zou doen als zelfstandige. Ik wist immers enkel dat ik mijn eigen bedrijf wou starten maar wat dat bedrijf precies zou doen, dat kwam daarna pas. In die tijd had Zulte net enkele AED-toestellen aangeschaft voor in openbare ruimtes en ook op de voetbal in Waregem doken defibrillatoren op. Ik vond dit zeer interessant en ben me erin gaan verdiepen. Zo bouw je gaandeweg een netwerk op en rol je in zo’n nichemarkt.”

In Zulte sta je vooral bekend als voorzitter van N-VA Zulte, is er een verband tussen ondernemerschap en politiek engagement?

“Ik denk het wel, ik ben altijd gedreven om dingen te doen en dingen beter te maken voor de mensen. Zo’n AED-toestel dat we verkopen, dient uiteindelijk om levens te redden. Ook het andere medisch materiaal dat we verdelen, zeker in deze tijden, heeft een rechtstreekse impact voor de mensen aan wie we het leveren.”

“Mijn politiek engagement komt zeker vanuit datzelfde sentiment. Ik zou nooit aan politiek willen doen op nationaal niveau. Zelfs voor Zulte is het al een logge molen maar ik ben blij dat we al een aantal projecten hebben kunnen rondkrijgen zoals het oefenterrein voor wie leert autorijden, en een aantal zaken rond fietsveiligheid. Dat laatste is zowel voor mij als de partij een belangrijk punt, ik hou vaak mijn hart vast als mijn kinderen in het donker naar huis moeten fietsen.”

Vorig jaar haalde je het nationale nieuws toen Life bvba op het toppunt van de eerste coronagolf dringend grote hoeveelheden mondmaskers naar ons land moest zien te halen. In eerste instantie slaagde je waar twee eerdere leveranciers faalden. Hoe heb je deze periode beleefd?

“Toen de levering lopende was, werkten mijn vriend Tom Dewitte en ik bijna 20 uur per dag. Het was een logistieke nachtmerrie. Alle transporten zaten vol en prijzen swingden de pan uit. Bovendien zijn zowel Tom als ik besmet geweest met het virus in die periode. We hadden gelukkig slechts milde symptomen en zijn met ons twee in quarantaine gewoon blijven doorwerken.”

“De pers zat er ook bovenop en dit zorgde voor nog meer stress. Maar ik had een verhaal gehoord van een verzorgingscentrum waar het personeel lakens in stukken moest snijden en voor hun mond binden als mondmasker. Dat motiveert je om door te gaan. Ik kon het ook pas loslaten toen de eerste mondmaskers tot bij de eindklant geraakt waren.”

Bij de vierde levering mondmaskers liep het mis: drie miljoen Chinese mondmaskers werden afgekeurd in België.

“Plots werden we neergesabeld.

TextEditor

De mondmaskers werden kwalitatief niet goed bevonden door het ATP protocol en werden daarom afgekeurd. De richtlijnen en normen rond die FFP2-mondmaskers waarover het gaat, wijzigen constant en zijn ook anders in China, België en zelfs tussen Europese landen onderling. De mondmaskers staan trouwens tot vandaag geblokkeerd en waarschijnlijk nog voor jaren.”

TextEditor

Het gerechtelijk onderzoek is intussen afgelopen en er is gelukkig al besloten dat Life bvba niet te kwader trouw gehandeld heeft maar de vraag blijft wie er dan wel een fout gemaakt heeft. Daarnaast is nu nog steeds een rechtszaak lopende om te beslissen wat er met die levering mondmaskers moet gebeuren en die kan nog lang aanslepen. De vraag is of we dat financieel aankunnen.”

Heeft de negatieve media-aandacht rond deze zaak een impact gehad op het bedrijf?

“Gelukkig niet, Life bvba levert nu zelfs nog voor andere overheden binnen ons land en ook van andere klanten krijgen we enkel positieve feedback. We verdelen nu ook een groter gamma aan producten die aan de pandemie gerelateerd zijn zoals coronasneltests en spuiten en naalden voor de vaccins.”

“Maar het is absoluut niet dat ik daarom stiekem hoop dat het virus nog even blijft hangen, ik ben het zelf ook zo beu als iets. Al verwacht ik wel dat we nog jaren bewuster zullen omgaan met mensenmassa’s en dat er op grote evenementen nog lang mondmaskers aanwezig zullen zijn.”

(JF)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.